karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Boek ‘Lichter’: Van vet eten word je niet dik

boek LichterVan vet eten word je niet dik, integendeel. Volvet en verzadigd vet zijn helemaal niet slecht. En afvallen lukt niet echt door minder te eten en meer te bewegen. Dit beweert arts William Cortvriendt al enkele jaren, en in zijn nieuwste boek ‘Lichter’ legt hij dat nog eens omstandig uit. Dik word je volgens hem alleen door te veel en vooral te vaak zoetigheid te eten.

Hoe word je 100

Cortvriendt werd eerder bekend door onder meer zijn boek ‘Hoe word je 100?’ en door een daarop gebaseerde serie tv-programma’s. In die tv-serie toonde hij hoe mensen met zwaar overgewicht snel konden afvallen en bovendien verlost werden van suikerziekte (diabetes) en andere aandoeningen. In ‘Lichter’ gaat hij dieper in op deze spectaculaire resultaten.

Dikzijn is voorbode van veel ziektes

Dik zijn is op zich niet zo erg, meent Cortvriendt, al vinden de meeste mensen dat niet aangenaam om te zien. De kwestie is dat overgewicht bijna altijd een voorbode is van andere, echte problemen: diabetes, gewrichtsaandoeningen, hart- en vaatziektes en zelfs dementie en kanker.

Koolhydraten de boosdoeners

De echte boosdoeners die leiden tot overgewicht zijn suiker en andere zoetigheden, ook wel bekend onder de verzamelnaam koolhydraten. Maar om echt af te vallen is het volgens Cortvriendt niet slim om alleen te minderen met koolhydraten (helemaal stoppen hoeft niet). Het is beter om meer vet te eten. Daardoor voel je je eerder verzadigd en vermindert vanzelf de trek naar een zoete snack.

‘Eet volvet, en word niet dik’

WilliamCortvriendtCortvriendt zet zwaar in op het eten van meer vet. Hij veegt de vloer aan met het tientallen jaren lang verspreide advies om vooral te kiezen voor onverzadigd vet, en liefst meervoudig onverzadigd. Weg daarmee, vindt dokter Cortvriendt. Hij adviseert: volvet, dierlijk vet, volvette boter en kaas, daar word je echt niet dik van. Hij onderbouwt dat advies met diverse resultaten van wetenschappelijk onderzoek.

Hormoon insuline

Arts Cortvriendt legt in ‘Lichter’ uitgebreid toe hoe dat werkt: wel dik worden van zoetigheid en niet van volvet. Het hormoon insuline zet koolhydraten (vooral suikerachtige stoffen) snel om in vet en slaat dat op; dat proces staat op deze site beschreven bij Insulineresistentie. Het verteren van vet daarentegen kost juist energie en bovendien is vet nodig voor de opbouw en het onderhoud van het lichaam.

Fabels over vet

In een moeite door rekent Cortvriendt af met nog enkele ‘fabels’ over vet. Een hoog cholesterolgehalte, jarenlang aangemerkt als heel gevaarlijk, is volgens hem helemaal niet slecht. Meestal is zelfs het tegendeel waar. Linolzuur, jarenlang aangemerkt als heel gezond, is juist gevaarlijk. Dat lijkt inmiddels ook te zijn doorgedrongen bij Becel, bekend van de ‘gezonde broodsmeersels’. In het boek staan drie afbeeldingen van Becel; op de oudste staat nog ‘rijk aan linolzuur, werkt cholesterolverlagend’, op een nieuwere verpakking staat ‘Omega3plus’, terwijl op een recente verpakking de aanbeveling prijkt ‘met roomboter’.

Meer bewegen

Van meer bewegen, of flink sporten, val je niet blijvend af, meent Cortvriendt. Anders gaan eten is essentieel. Maar veel bewegen is toch belangrijk: het is goed voor het functioneren van het hele lichaam. Het is goed voor spieren, botten, organen en je hersens. En je gaat er nog eens beter van uitzien ook.

'Lichter' is een uitgave van uitgeverij Lucht.