karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Akkerbouw

Akkerbouw is een vrij 'grofstoffelijk' gebeuren: grootschalig, machinaal, weinig fijnzinnig en stoffig of modderig. Maar het zorgt wel voor een deel van onze voeding. Het gaat dan om aardapelen, graan, suikerbieten en een scala aan groenten.

Aardappelen

aardappelexportDe aardappelteelt is economische gezien de kurk waarop de akkerbouwers drijven. En ofschoon een aardappel een saai product is, leent het zich voor een stukje 'Holland-trots'. Want vanuit Nederland gaan veel pootaardappelen de hele wereld over.
Kijk verder bij aardappelen.

Graan

Granen zijn van alle akkerbouwproducten het mooist om op het veld te zien staan. Maar het Nederlandse graan is niet bijster geschikt om brood van te bakken - broodgraan komt meestal uit Frankrijk of zuidelijk Duitsland. Nederlandse gerst is wel goed geschikt om bier van te brouwen.

Mais is ook een graansoort. Nederlandse mais is (uitgezonderd enkele veldjes suikermais) alleen bedoeld om met kolf, stengel en blad te vermalen tot veevoer. De teelt van mais is bovendien aantrekkelijk omdat je er veel vloeibare mest bij mag storten, en zo komen de veeboeren weer mooi af van hun zeeën met varkenspis.

Suikerbieten

Suikerbieten groeien op ruim 70.000 ha. Suiker is goedkoper te maken van suikerriet, in tropische landen. Maar het was Napoleon die in 1806 besloot dat het vasteland van Europa niet afhankelijk moest zijn van suikerimport (vaak via Engeland), en de bietenteelt stimuleerde.

Diverse producten

Diverse andere gewasen laten akkerbouwers groeien. Eetbare, zoals groenten, en niet eetbare, zoals hennep voor de vezels of koolzaad voor de olie. Die raapolie is wel te eten, maar kan ook worden gebruikt als smeerolie of voor zogehten bio-diesel.

Zonnebloemen groeien soms ook op of langs de akkers. Jawel, zonnebloemen. Soms alleen voor de aardigheid, of om een zakcentje bij te verdienen, maar soms ook om te vermalen tot veevoer. Want zonnepitten zijn gezond.

Typische akkerbouwgroenten zijn doperwten, bonen, spruitjes en spinazie. Doperwten, zo klein en teer als ze zijn, worden met grote machines van de akkers geoogst en mechanisch uit de peulen verwijderd. Vervolgens gaan ze snel op transport en, echt waar, zitten ze schoongemaakt en wel een paar uur later in een potje, een blik of de diepvries. Iets dergelijks geldt ook voor spinazie en bonen. Dat jokken bijvoorbeeld Hak en Bonduelle in hun reclame niet.

Spruitjes zijn wat makkelijker onbewerkt te bewaren. Dat geldt ook voor allerlei andere kolen: bloemkool, boerenkool en wat al niet.

Uien kunnen tranen opwekken, maar zijn eigenlijk om te juichen. Ze zijn heel makkelijk te verbouwen en daarom erg goedkoop, maar bovendien heel gezond en voor erg veel gerechten te gebruiken. Meer informatie bij Groenten.