roof1-diabetes

roof2-opvul-karne

karnemelk is gezond

adverteren kan

Zoeken

Spelt, een soort Europese quinoa

De graansoort spelt is bijna net zo’n hype als quinoa: het zou supergezond zijn. Inmiddels is er speltbrood, -koek, -beschuit, -gebak en -spagetti te koop. Maar hoe gezond is het precies? De Keuringsdienst van Waarde besteedt er donderdag 12 maart aandacht aan. En dan weet je het eigenlijik al wel: het valt allemaal reuze mee – of eigenlijk: tegen.

speltbroodOm maar direct het juiste antwoord te geven: volkoren speltbrood is best gezond. Net als brood van volkoren tarwe of andere granen. De essentie is: volkoren. Dat was anderhalf jaar geleden al voor iedereen duidelijk.
Producten van niet-volkoren meel zijn meestal niet bijster gezond. In spelt zit ook gewoon gluten, net als in tarwe, en dat is voor verreweg  de meeste mensen geen enkel probleem. Lekker kan speltbrood zeker zijn. En afwisseling in het eten is altijd gezond.

bottom