Smakelijk rood: E120 van dooie luizen

Glinsterend mooie rode saus kan een heerlijk toetje extra opfleuren. Die prachtige saus is vaak zo mooi karmijnrood dankzij de kleurstof E120. En dat is gemaakt van doodgedrukte luizen.

luizenrood
De roodbloedige Cochenille-luizen
leven op kaktussen.
Raar maar waar: doodgedrukte luizen van het type Cochenille (Dactylopius coccus) zijn intens rood, en probleemloos in voeding te verwerken. In zuivere vorm is die kleurstof volkomen onschadelijk, en er zijn geen vervelende bijwerkingen van bekend.

In het laboratorium is die kleurstof na te maken. Dat gebeurt ook, en dan heet het E124, of cochenille A.

 

Zit in snoep en koek en ...

Deze kleurstof zit in heel veel voedingmiddelen. Bijna alles wat rood is, kan met dit luizenrood zijn bijgekleurd. Kunstenaar Evelien Crooy raakte gefacineerd door dit fenomeen, en heeft er een compleet project van gemaakt. Ze maakte onder meer een boekje met daarin heel veel voedingsmiddelen waarin dit luizenrood zit verwerkt.

Eeuwenoud

Al eeuwenlang is deze kleurstof bekend. De oude Middenamerikaanse indianen gebruikten het al, en in de late middeleeuwen was het koninklijke scharlaken-rood ook afkomstig van deze beestjes. Rembrandt maakte er rode verf van.