karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Duitse 'Nutri-score' is weer heel anders

duitse nutriscoreIn Nederland is volop discussie over de Nutri-score, een opvolger van voedsellogo's zoals het blauwe en groene 'vinkje', maar in Duitsland gaat dat nog iets heftiger. De Duitse consumentenbond VZVB voelt veel voor de Nutriscore, maar de Duitse branchevereniging van voedingsfabrikanten BBL is nu met een eigen logo gekomen, aldus meldt vakblad VMT. Dat logo geeft meer informatie, maar lijkt minder overzichtelijk.

Waardeoordeel door kleuren

Groot bezwaar van de Duitse voedselfabrikanten tegen de (van oorsprong Franse) Nutriscore en het Britse stoplichtensyteem is dat daarin een waardeooordeel zit door het gebruik van kleuren (groen = goed, rood = fout). Het Duitse logo bevat alleen feitelijke informatie. Die informatie is getalsmatig in grammen per 100 gram én geeft grafisch het percentage weer van de aanbevolen dagelijkse inname per gemiddelde consument.

Grammen en percentages

In bijgaande voorbeeld bevat een product 15,3 gram vet (Fett) per 100 gram product, wat dan goed is voor 21,8% van de aanbevolen maximale hoeveelheid vet per dag. De hoeveelheid van het doorgaans minder gezonde verzadigd vet (Gesättigte Fettsäuren) is 7,6 gram per 100 gram product, maar dat is direct 38% van de aanbevolen maximale hoeveelheid per dag. Dit logo is, kortom, heel informatief, maar niet snel en makkelijk te begrijpen.
duitse nutriscore