karnemelk-roze
karnemelk is gezond

‘Zomerkoninkjes’ met LED-licht ook in de winter

aardbeien onder ledlichtNu er al tientallen hectares tomaten en andere vruchtgroenten worden gekweekt onder led-licht, is er een proef gestart met de winterteelt van aardbeien onder kunstlicht. De eerste tests wijzen erop dat die aardbeien net zo zoet smaken als de ‘zomerkoninkjes’ die zijn afgerijpt onder de zon.

Provincie N-H betaalt mee

De proef wordt gedaan met zowel assimilatiebelichting (felle gewone lampen) en met het veel energiezuiniger led-licht. Dit gebeurt op Proeftuin Zwaagdijk, in opdracht van zaadveredelaar ABZ Seeds. De provincie Noord-Holland is medefinancier.

Het gaat om een zeer intensieve teelt. Verwacht wordt dat deze teeltmethode 10 kilo aardbeien per vierkante meter kan opleveren. Een uitgebreid nieuwsbericht hierover is te lezen bij Groentenieuws.

Vermeerder uit zaad

Zaadveredelaar ABZ Seeds levert aardbeienplanten die zijn opgekweekt uiit zaad. Dat is bijzonder, omdat aardbeien gewoonlijk worden vermeerderd door te stekken. Het zaad is wel afkomstig van heel specifieke vader- en moederplanten. Vermeerdering via zaad is gunstig voor de leverancier, omdat een tuinder de planten dan niet zelf kan (of mag) vermeerderen.