karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Zwanger (willen worden): eet vis, geen lever

voedingsadvies zwangerenWie zwanger is, doet er goed aan om tweemaal per week vis te eten en enkele vitamines bij te slikken. Wie zwanger wil wórden moet vooraf extra foliumzuur binnen krijgen en liefst extra vitamine D. Wat juist níet moet, is alcohol, lever en sterk doorbakken producten. Dit staat in het nieuwe advies van de Gezondheidsraad.

Echt nieuw is dit advies niet, maar het bleek dat niet alle zwangere vrouwen zich hieraan houden. Het is goed om al enkele weken of maanden vóór een zwangerschap alvast foliumzuur te slikken; dat is in potjes te koop bij elke drogist. Aanbevolen voor zwangeren is ook iets extra vitamine D en de mineralen calcium (kalk), jodium en ijzer.

Achterlijk kind

De aanstaande moeder die het beste met haar kindje voor heeft, drinkt tijdens de zwangerschap helemaal geen alcohol. Daarom is het slim om voorafgaande aan een zwangerschap alvast alcoholgebruik sterk in te perken. Alcohol is echt killing voor een foetus: het kan leiden tot hersenschade en dus zorgen voor een kind dat levenslang 'achterlijk' zal zijn.

Zie voor meer informatie een nieuwsbericht bij de Gezondheidsraad. Daar is ook het zeer uitgebreide advies (pdf) te downloaden, of een samenvatting van 4 pagina's (pdf).

Voedingsadvies zwangerEen handig overzicht van wat wél of níet goed is als je zwanger bent of dat wil worden (klik voor een grotere versie).