Duurzaam en gezonder eten in de zorg

Zorginstellingen door het hele land gaan nu echt werk maken van de inkoop van duurzaam geproduceerde, gezonde voeding. Ze gaan er ook op toezien dat de maaltijden lekker zijn, omdat dat bijdraagt aan het herstel van patiënten. Hierachter steekt de overtuiging dat goed voesel niet zozeer een kostenpost is, maar een medicijn. Dit initiatief 'Duurzaam en gezond aan tafel' wordt ondersteund door het ministerie van VWS, de Rabobank en zorgverzekeraar De Friesland.

Kwekers werken aan ‘natuurlijke krachtvoeding’

WatVersInhoudtGroenten en fruit bevatten van nature veel nuttige stoffen, zoals vitamines. Sommige gewassen of rassen hebben daar extra veel van. Een groep kwekers wil hierop gaan veredelen. Doel is een assortiment natuurlijk krachtvoeding  die bovendien erg goed maakt. De verzamelnaam wordt ‘Vers+’.

Lees meer...

Heinz aangeklaagd voor te zoete kleutervoeding

Voedingsconcern Heinz is in Australië aangeklaagd voor misleiding. Kleutervoeding van dit merk zou ’99 % fruit en groente’ bevatten, terwijl er 60 % suiker in zat. Heinz heeft in afwachting van een rechtszaak de producten uit de markt genomen.

Lees meer...

‘Met extra vitamine’ = vlag op modderschuit

De aanprijzing ‘met extra vitamines’ op sommige voedingswaren of drankjes dient als vlag op een modderschuit en kan beter verdwijnen. Want in veel gevallen gaat het om enorm zoete dingen die helemaal niet gezond zijn – de toegevoegde vitaminen veranderen daar niks aan. Dit stelt voedwelwaakhond Foodwatch, die ervoor vecht dat hier een einde aan komt.

Lees meer...

Doe gezond: voed je darmbacteriën

Opnieuw tonen wetenschappers aan: voeding met pre-biotica of pro-biotica (bijvoorbeeld karnemelk met speciale bacteriën) kan belangrijk bijdragen aan een betere gezondheid. Wie te zwaar is of te veel vet in zijn bloed heeft, kan met goed gekozen voeding zijn gezondheid verbeteren. Zo leert onderzoek door het UMC Groningen.

Lees meer...

Paleodieet helpt diabetes te voorkomen

Het paleodieet (of oerdieet) helpt tegen het metabool syndroom, een voorstadium van suikerziekte. Dat concluderen Leidse onderzoekers na grondige analyse van wetenschappelijke literatuur. Dit dieet werkt zelfs beter dan het volgen van de nationale voedingsrichtlijnen voor diabetespatiënten.

Lees meer...

Geen brood? Neem dan jodium

Wie resoluut stopt met brood eten, loopt een grote kans op een tekort aan het mineraal jodium. Met als gevolg mogelijk een tekort aan schildklierhormoon, wat kan leiden tot vermoeidheid. Bij zwangere vrouwen kan een ongeboren kind problemen krijgen met de hersenontwikkeling en een lager IQ.

Lees meer...

Vitaminedrankjes niet altijd gezond

Met vitamine verrijkte drankjes zijn tegenwoordig veel te koop. Is heel gezond. Maar er is een flinke kans dat je er te veel van binnenkrijgt, en dat kan schadelijk zijn, net als te veel anti-oxidanten. Aldus Amerikaans onderzoek. Bovendien worden vitaminedrankjes en -supplementen vooral gebruikt door mensen die dat het minst nodig hebben.