Nieuwe voedingsdriehoek voor België

voedingsdriehoek3België heeft een nieuwe ‘voedingsdriehoek’. De aanbevelingen daarin komen uiteraard vrijwel overeen met die voor Nederland. Direct valt op dat de driehoek ‘op bij kop’ staat, met als gevolg dat de belangrijkste dingen bovenaan staan - best logisch. De producten die je ‘beter niet kunt eten’ staan zelfs helemaal niet in de driehoek, maar in een gevaarrode cirkel daarnaast. In deze cirkel staan vooral sterk bewerkte producten met veel zoet, zout en vet, en vleeswaren, alcohol, snoep, gebak, snacks en fastfood.

Lees meer...

Spagetti van courgette, rijst van bloemkool

courgette spagettiAlle deskundigen zeggen het: we moeten meer goente eten, en minder koolhydraatvoeding zoals aardappelen, pasta of rijst. En ziedaar: er is nu spagetti te koop die gemaakt is van courgettes, en ‘rijst’ die gemaakt is uit bloemkool of broccoli. Deze producten, te koop bij Albert Heijn, ontvingen gisteren (vrijdag 24 maart) de Jaarprijs Goede Voeding 2017.

Lees meer...

Gezond eten: een individuele of keuze?

Ieder mens kan er zelf voor kiezen om gezond te eten. Maar de samenleving kan er ook voor zorgen dat het aanbod van voedsel zodanig wordt dat iederéén gezond eet. Voor deze laatste benadering pleit professor Jacob Seidell vandaag tijdens zijn publiekslezing voor de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen.

Lees meer...

Bacterie-professoren gaan samenwerking aan

Bij voeding en gezondheid spelen bacteriën een nog niet helemaal bekende, maar wel erg belangrijke rol. Het gaat dan om zowel de bacteriën en andere micro-organismen in onze buik als die in en op voedsel én in de grond. We zullen daar de komende tien jaar veel meer over horen.

Lees meer...

Voedingsgewoontes baby worden ‘geprogrammeerd’

borstvoedingHet eten dat een baby de eerste duizend dagen (krap 3 jaar) krijgt, programmeert als het ware de jonge hersentjes. Een baby vraagt vaak om voeding, soms met huilen - wat hij dan krijgt, ervaart hij als beloning. Dezelfde soort voeding zal hem later ook voldoening geven. Daarom is het belangrijk dat een baby gezond eten krijgt (borstvoeding, groente- en fruithapjes) dat dus niet te zoet, zout of vet is.

Lees meer...

Zó wijzigt de nieuwe Schijf van 5

Dat er een nieuwe Schijf van Vijf in de maak is, kan bijna niemand zijn ontgaan na het verschijnen van de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding in november 2015. Het Voedingscentrum (dat de Schijf samenstelt) laat nu weten hoe de huidige Schijf zal worden uitgebreid of aangepast. Zodat wie dat wil daar vast rekening mee kan houden.

Lees meer...

Maak je persoonlijke dieet

Wie graag gezond eet, kan het beste zélf uitzoeken wat wel of niet te eten. Luisteren naar deskundig advies is goed, maar aanbevelingen die voor iedereen gelden, bestaan er bijna niet. Ieder mens reageert weer anders op voeding. Ze blijkt opnieuw uit uitgebreid wetenschappelijk onderzoek.

Lees meer...

Jus d’orange veel beter dan cola

Drink minder gesuikerde dranken, beveelt de Gezondheidsraad aan in zijn vandaag verschenen Richtlijnen goede voeding. Maar om nu te stellen ‘dat versgeperst sinaasappelsap net zo slecht is als cola’ (zoals de NOS tettert) is volstrekte onzin. Gelukkig is wel duidelijk dat smoothies al een stuk gezonder zijn.

Lees meer...

Pagina 1 van 4