Hoe gezond is chocola?

chocola donkerChocola is voor bijna iedereen een lekkernij. Echt nodig hebben we het niet. Het behoort tot de luxe voeding, ofwel: snoeperij. Maar in tegenstelling tot vrijwel alle andere snoepgoed is chocola niet altijd slecht voor de gezondheid. Het zijn de hoeveelheden toegevoegde suiker en een hoog gehalte aan (verzadigd) vet die bepaalde soorten chocola tot een ongezonde keuze maken. Kies je voor chocola met weinig suiker en weinig vet, dan is er weinig mis mee.

Lees meer...

Hoe maak je van 'gezonde keuze' een gewoonte?

gezonde snack'Het smaakt zo lekker' of 'het kraakt zo lekker' of 'het ziet er zo lekker uit' zijn vaak redenen om te kiezen voor een snackje om nú de honger of lekkere trek te stillen. Je mond en maag maken die keuze. Terwijl het hoofd eigenlijk weet: je kunt beter kiezen voor een stukje fruit of een andere gezond snack. Hoe krijg je dit voor elkaar: van de gezonde keuze een gewoonte maken? 'Dat gaan we uitzoeken', zei onlangs de Wageningse professor Liesbeth Zandstra.

Lees meer...

Gezonde-snoep-verkoper inspireert

suikerarme snoepHet bedrijf Food2Smile, producent van ‘verantwoorde snoep’, blijkt erg inspirerend te zijn voor andere ondernemers. In een ranglijst van inspirerende bedrijven kwam Food2Smile dit jaar binnen op nummer 7. Deze onderneming, die amper drie jaar bestaat, levert snoep zonder (of met heel weinig) suiker en overbodige toevoegingen, vanuit de gedachte ‘snoepen is ongezond, maar verbieden helpt niet’.

Lees meer...

Halloween-snoep - ietsje minder suiker?

pompoen rottetandenHalloween is een kinderfeestje – daar hoort dus snoep bij. Maar moeten dat allemaal suikerbommen zijn? Een mandarijn of appel is een gezonder alternatief, hoewel ook zoet. Vanavond komen de kinderen langs de deuren. Wie van plan is om de ‘schrik en bedreiging’ af te kopen met wat snoep, kan ook denken aan rozijntjes, zoute stengels, stukjes donkere chocola, nootjes, drop, mueslireepjes, snelle jelle-koek, kleine worstjes of babybel kaasjes.

Lees meer...

Zijn ‘verantwoorde’ tussendoorkoeken gezond?

mariakaakje met appelKoekjes zijn doorgaans voor bij de koffie of thee. De zogeheten ‘tussendoorkoeken’ zijn meestal veel groter, en apart verpakt, zodat je ze makkelijk mee kunt nemen. Die koeken lijken soms heel gezond: ‘zonder toegevoegde suikers’, of ‘met fruit’, of ‘met yoghurt’, of met gezonde ingrediënten zoals spelt, quinoa of amandel. Hoe gezond is dat nou?

Lees meer...

Ingerukt, Mars!

marspapiertjeChocoladefabrikant Mars heeft onwaarheden verkondigd op scholen, stelt het Voedingscentrum. Mars heeft op middelbare scholen met stickers op snoepautomaten laten weten dat leerlingen moeten ‘kiezen voor een gezonde levensstijl’, en daarbij gesuggereerd dat het Voedingscentrum deze zienswijze ondersteunt. Maar dat klopt niet. ‘Het snoepaanbod zélf moet gezonder’, vindt het Voedingscentrum.

Lees meer...

Suikertax nu ook in Engeland

Ook in Groot-Brittannië komt er een belasting op suikerhoudende frisdranken. Het geld wordt gebruikt voor de financiering van gezondheidsprogramma’s die zijn gericht op schoolkinderen. Doel is vooral om zwaarlijvigheid tegen te gaan.

Lees meer...

Meer info over kunstmatige zoetstoffen

Op de nieuwe website zoetstoffen.nl is veel kennis te vinden over kunstmatige zoetstoffen. Alle informatie klopt – dat wil zeggen er staan geen onjuiste dingen. Dat houdt niet automatisch in dat de informatie ook volledig is. De site is opgezet door de branche-organisaties van producten van frisdrank en die van zoet gebak.

Lees meer...