Zijn ‘verantwoorde’ tussendoorkoeken gezond?

mariakaakje met appelKoekjes zijn doorgaans voor bij de koffie of thee. De zogeheten ‘tussendoorkoeken’ zijn meestal veel groter, en apart verpakt, zodat je ze makkelijk mee kunt nemen. Die koeken lijken soms heel gezond: ‘zonder toegevoegde suikers’, of ‘met fruit’, of ‘met yoghurt’, of met gezonde ingrediënten zoals spelt, quinoa of amandel. Hoe gezond is dat nou?

Lees meer...

Ingerukt, Mars!

marspapiertjeChocoladefabrikant Mars heeft onwaarheden verkondigd op scholen, stelt het Voedingscentrum. Mars heeft op middelbare scholen met stickers op snoepautomaten laten weten dat leerlingen moeten ‘kiezen voor een gezonde levensstijl’, en daarbij gesuggereerd dat het Voedingscentrum deze zienswijze ondersteunt. Maar dat klopt niet. ‘Het snoepaanbod zélf moet gezonder’, vindt het Voedingscentrum.

Lees meer...

Suikertax nu ook in Engeland

Ook in Groot-Brittannië komt er een belasting op suikerhoudende frisdranken. Het geld wordt gebruikt voor de financiering van gezondheidsprogramma’s die zijn gericht op schoolkinderen. Doel is vooral om zwaarlijvigheid tegen te gaan.

Lees meer...

Meer info over kunstmatige zoetstoffen

Op de nieuwe website zoetstoffen.nl is veel kennis te vinden over kunstmatige zoetstoffen. Alle informatie klopt – dat wil zeggen er staan geen onjuiste dingen. Dat houdt niet automatisch in dat de informatie ook volledig is. De site is opgezet door de branche-organisaties van producten van frisdrank en die van zoet gebak.

Lees meer...

Snoepautomaat op school kan gezonder

Op veel scholen is het aanbod in de kantines al behoorlijk gezond, maar automaten bieden nog vooral te zoete, zoute of vette ‘rommel’ aan. Met name op mbo-scholen blijft een gezond aanbod van snacks nog achter. Op alle scholen kan de voorlichting over gezonde voeding nog verbeteren. Dit blijkt uit onderzoek dat het RIVM vorig jaar heeft uitgevoerd.

Lees meer...

Snoepfabrikanten ‘op de gezonde toer’

fruitsnoepOp de editie-2016 van de Internationale Zoetwarenbeurs in Keulen is een opvallende trend waar te nemen: snoep en snacks waarin een ietsepietsie groente of fruit is verwerkt. De fabrikanten realiseerden zich dat de groente- en fruitconsumptie van consumenten achterblijft, en willen hierop inspelen met snacks en zoetwaren ‘die bijdragen aan de consumptie van voldoende voedingsstoffen en mineralen’.

Lees meer...

Dáarom eten we graag suiker…

muis suikerSuiker wordt wereldwijd zo graag en zo veel gegeten omdat het zo lekker zoet is. Tenminste, dat denken we. Maar wetenschappers hebben eens echt in de hersenen gekeken, en zien dan dat we suiker vooral waarderen omdat er zo veel calorieën in zitten. Tenminste, dat bleek bij muizen zo te zijn.

Lees meer...

Snoepfabrikanten bang voor reclameverbod

De Alliantie Stop de Kindermarketing (die een verbod wil van snoepreclame voor kinderen) boekte een flink succes nu Amsterdam zich als eerste gemeente hierbij aansloot, per 1 oktober. Daar schrikken de snoepfabrikanten van. Zij willen nu graag ‘in gesprek gaan’ met Amsterdam, om te zoeken naar ‘een constructieve aanpak van overgewicht’.

Lees meer...

Pagina 1 van 3