karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Zijn ‘verantwoorde’ tussendoorkoeken gezond?

mariakaakje met appelKoekjes zijn doorgaans voor bij de koffie of thee. De zogeheten ‘tussendoorkoeken’ zijn meestal veel groter, en apart verpakt, zodat je ze makkelijk mee kunt nemen. Die koeken lijken soms heel gezond: ‘zonder toegevoegde suikers’, of ‘met fruit’, of ‘met yoghurt’, of met gezonde ingrediënten zoals spelt, quinoa of amandel. Hoe gezond is dat nou?

Suikers en koolhydraten

Wel, niet zo heel erg gezond, zo legt Gezondheidsnet uitgebreid uit. Want ook ‘zonder toegevoegde suikers’ zit er vaak flink wat suiker in, afkomstig van gedroogd fruit. Bovendien bestaat elk soort koek grotendeels uit meel en granen, ofwel koolhydraten, en ook die worden omgezet in suikers.

Met één-tiende bosbes

Over ‘fruit in koek’ gesproken: de Consumentenbond vond ‘bosbeskoekjes’ waar gemiddeld slechts eentiende bosbes in zat. Is dat even smullen… Een pluspuntje van tussendoorkoeken is dat er vaak net iets meer vezels inzitten dan in koffiekoekjes. Een minpuntje is dan weer dat die koekjes vaak per twee of drie stuks verpakt zitten, en je er dus al gauw twee of drie van eet.

Het gezondste koekje

Het gezondste koekje is nog altijd: geen koekje. Als je echt iets wilt snoepen tussendoor, probeer dan eens snoeptomaatjes - die smaken echt heerlijk zoet. Dat komt ook door suikers, maar wel in combinatie met vezels en vitamientjes. Of neem een oranje mini-paprikaatje. Of gewoon een stuk fruit. En wie echt een koekje wil: hou het bij één stuks, en geniet daarvan.