karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Verantwoord snoepen, kan dat?

Bestaat er ook zoiets als 'verantwoorde snoep'? O jawel: fruit! In vele soorten. Maar ook verantwoorde snoep dat je even lekker uit een zakje kunt eten tijdens het autorijden of tv-kijken? Ja, dat bestaat ook. Suikervrije snoep, dat bovendien geen kleur- of smaakstoffen bevat.

engelsedropSnoepen is voor bijna iedereen lekker. En vaak onweerstaanbaar voor kinderen en 'grote mensen' met een matige wilskracht. Maar het is absoluut niet gezond. Oorzaak: suiker. Van veel suiker eten wordt je dik, het is slecht voor je tanden, je spijsvertering raakt ontwricht en het werkt gewoon verslavend. Dat weet iedereen eigenlijk best.

Zonder suiker

Dus 'verantwoord snoep' is vooral snoep met minder of geen suiker. Meestal is dan suiker vervangen door een andere zoetstof: vaak aspartaam, maar bijvoorbeeld xylitol komt ook veel voor. Wie echt snoep wil waar bijvoorbeeld ook geen aspartaam in zit, moet er even naar zoeken, en kan het dan in elke grotere supermarkt wel vinden.

Versierde appel

Een echt verantwoord alternatief voor snoep is toch vooral fruit. Maar dan niet zomaar een geschilde appel, maar een versierde appel: bijvoorbeeld wat kaneel erover, een vlaggetje erin, of in bijzondere vormen gesneden, en vriendelijke gepresenteerd. Want de essentie van snoepen is: eventjes zorg en aandacht, speciaal voor mij.

Creativi-tijd

Kind met sinaasappelsDe vader of moeder die een kind liefst alleen 'verantwoord' laat snoepen, moet even de creativiteit de vrije loop laten gaan. En een klein beetje tijd investeren, iedere keer opnieuw. Want een sinaasappel is natuurlijk heel gezond, maar een kind gaat die echt niet zomaar zelf schillen. Of persen - tenzij dat bijvoorbeeld met een hele mooie persmachine mag.

Een handig en snel alternatief zijn de heel kleine doosjes met rozijntjes. Best gezond, snoept lekker weg, maar toch wel behoorlijk zoet. Of probeer eens een zakje gedroogde vruchten. Meestal bij de supermarkt te koop, of anders wel bij een Turk of op de markt; ook heel geschikt voor volwassenen.
Beetje prijzig, maar wel feestelijk: gefrituurde groenten en fruit.

Frisdrank

Het beste alternatief voor zoete frisdrank is natuurlijk puur fruitsap. Dat is duur, en niet altijd in huis, en ook best zoet. Frisdrank is er ook in vele soorten zonder suiker, maar met een andere zoetstof. Een goedkoop alternatief is zelf limonade maken, met siroop en water. Maar die siroop is voornamelijk suikerwater. Het beste alternatief is diksap, wat een soort ingedikt puur appelsap is. Ook niet verkeerd: een kind leren hoe lekker allerlei soorten thee kunnen zijn.

Biologisch snoepgoed

Biologisch snoepgoed in niet per definitie minder ongezond. Doorgaans is het wel minder zoet, maar die zoetigheid kan uit diverse bronnen komen. Wel gegarandeerd is dat in biologisch snoep geen stoffen zitten die afkomstig zin van genetisch gemanipuleerde teelten of fokkerijen.

Duurzaam

Kan snoep ook nog 'duurzaam' zijn? Ja, een beetje wel. Chocola bijvoorbeeld kan afkomstig zijn van handel waar geen 'slavenarbeid' wordt gebruikt, terwijl ook al vrij vaak de teelt minder milieubelastend is.

Strenge vegetariërs willen geen drop of ander snoep waar gelatine in zit, omdat dit is gemaakt van dierenbotten, -pezen of -huiden. Het meest toegepaste alternatief is agar agar, gemaakt uit zeewier. Ook hier geldt: zoek eens in je eigen omgeving in supermarkten, op markten of in speciaalzaken.

• Snacks en snoepgoed van Yuno ziet er knalkleurig uit, maar bevat veel minder suiker, vet en andere rommel. Verkrijgbaar in diverse supermarkten.
• De webshop PuurLekker verkoopt snoep dat zoveel mogelijk vrij is van suiker en een tiental andere stoffen waar sommige mensen last van hebben (gluten, ei, noten enzovoort).
• Gezonde tussendoortjes kun je ook zelf maken. Gezond trakteren geeft een hoop ideeën.