karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Hoe gezond is chocola?

chocola donkerChocola is voor bijna iedereen een lekkernij. Echt nodig hebben we het niet. Het behoort tot de luxe voeding, ofwel: snoeperij. Maar in tegenstelling tot vrijwel alle andere snoepgoed is chocola niet altijd slecht voor de gezondheid. Het zijn de hoeveelheden toegevoegde suiker en een hoog gehalte aan (verzadigd) vet die bepaalde soorten chocola tot een ongezonde keuze maken. Kies je voor chocola met weinig suiker en weinig vet, dan is er weinig mis mee.

Puur, best gezond

Chocola met weinig suiker en vooral met weinig vet heet meestal 'extra puur' of 'dark'. Die donkere choco heeft een lichte kant: het is niet alleen 'niet ongezond' maar zelfs 'best wel gezond'. Cacao bevat namelijk kleine hoeveelheden licht opwekkende stoffen (theobromine en cafeïne). Bovendien bevat het flavonolen, die werkzaam zijn als antioxydanten, die bijdragen aan gezonde bloedvaten. Daarom is het eten van circa 10 gram donkere choco per dag goed voor je body.

Stemming beïnvloeden

Daar komt nog iets bij: ook voor de geest kan chocola goed zijn. Cacao bevat ook stoffen die de stemming positief kunnen beïnvloeden. Voor wie het precies wil weten: het gaat dan om tryptofaan, beta-fenylethylamine en endo-cannabinoïden (jazeker, verwant aan cannabis). Maar dit soort stofjes is in wel heel lage concentraties aanwezig.

Troostgevend

Niet voor niks heet chocola troostgevend te zijn. De gevaarlijke kant daarvan is dat je chocola gaat eten als je je even rot voelt – gevaarlijk vooral omdat er onder die omstandheden vaak wordt gekozen voor melkchocola of witte chocola, en dat zijn nu juist de ongezonde varianten, met weinig cacao en veel suiker en vet.
Omgekeerd helpt donkere chocola je niet zozeer uit een dipje, maar kan het wel helpen voorkómen dat je in een dip raakt! Britse en Canadese wetenschappers ontdekten dat het eten van donkere choco samenvalt met een lagere kans op een depressie.

Oorzaak of gevolg

Een oorzakelijk verband tussen donkere chocola en minder kans op depressie is er overigens (nog) niet. Het kan dus wel echt zo zijn dat die donkere chocola bijdraagt een een lagere kans op depressie. Maar het is ook mogelijk dat mensen die weinig vatbaar zijn voor een depressie een voorkeur hebben voor de donkere varianten chocola. Dan kan er ook nog waarheid schuilen in deze hypothese: verstandige mensen maken goede keuzes in het leven, komen daardoor minder in omstandigheden die kunnen leiden tot een depresssie, en kiezen ook hun voedsel weloverwogen en weten daarbij dat donkere chocola beter is dan de vette.