Voedsel in 2016: minder & beter

groene smoothieVoeding met minder toevoegingen, vrij van gluten of andere dingen, zonder vlees - deze trend van afgelopen jaar zal zich in 2016 versterkt voortzetten. Zo verwacht onderzoeksbureau Innova Market Insights, aldus meldt VMT. Consumenten willen ’terug naar de basis’ en kiezen vaker voor biologisch en oude vertrouwde verwerkingstechnieken.

Lees meer...

Bruin vet in een gezond lijf

Bruin vet hebben we allemaal in ons lichaam. Het is anders dan het gewone (witte) vet dat vaak een overtollige balast is en ons dik of papperig kan maken. Het pondje bruin vet is gezond; het is een resevevoorraadje energie dat snel kan worden aangesproken om, indien nodig, de vitale organen in het lichaam warm te houden.

Lees meer...

‘Westers’ voedingspatroon is ‘kankerdieet’

Een ‘westers’ voedingspatroon (rood vlees, gefrituurde dingen, weinig vezels) verhoogt het risico op dikkedarmkanker. En dat kan razendsnel! Al binnen twee weken kan de dikke darm zodanig van streek raken dat het kankerrisico toeneemt, zo leert een wetenschappelijk uitgevoerde test. Het risico neemt even snel af na twee weken vezelrijke voeding.

Lees meer...

’Stille spijker’ ongezonder dan ‘dolle dikke’

Een slank persoon die de hele dag maar zit en weinig sport, is ongezonder bezig dan iemand met flink overgewicht die behoorlijk wat loopt of sport. Dit inzicht bestaat al langer, maar is nu bevestigd door zeer uitgebreid onderzoek (de EPIC-study) in tien Europese landen door de Universiteit van Cambridge.

Lees meer...

Chocola versterkt het geheugen

choco150Stofjes in chocola (flavonoïden) helpen tegen verzwakking van het geheugen bij oudere mensen. Dat leert onderzoek dat mede werd gefinancierd door chocolade-producent Mars. Maar in een Mars zitten die flavonoiden niet of nauwelijks. Wel in donkere chocola.

Lees meer...

EU werkt aan gezond ouder worden

Twee jaar ouder worden in goede gezondheid, en dat al in 2020. Daarnaar streeft de Europese Commissie met een speciaal project. Centraal staat vooral de rol van voeding, en wel bij voorkeur zo veel mogelijk verse basisvoedingsmiddelen. Al worden supplementen niet vergeten.

Lees meer...

Ook België sleutelt aan Voedingspiramide

De ‘Belgische Schijf van Vijf’ is een Voedingspiramide. Deze ‘actieve voedingsdriehoek’ dateert uit 2004 en is toe aan een update. Dat zou er zelfs toe kunnen leiden dat die piramide helemaal verdwijnt, meldt Vilt, het Vlaamse infocentrum land- en tuinbouw.

Lees meer...

Een slimme meid maakt zich niet dik

Hoe hoger de opleiding, hoe minder snel mensen overgewicht krijgen. Dit inzicht bestaat al langer, maar krijgt ondersteuning door recent onderzoek. De conclusie kan ook negatiever worden verwoord: obesitas treft vooral armere mensen.

Lees meer...