Vet is fout, eh nee, juist goed

tim noakesVet eten is goed. Waarom? Omdat koolhydraten slecht zijn, en je moet toch wát eten. Dat is – heel kort samengevat – de boodschap van professor Tim Noakes. Dat is opmerkelijk, want deze hoogleraar heeft tientallen jaren lang juist het tegenovergestelde beweerd, en net zo fanatiek als hij zich nu tegen koolhydraten keert.

Lees meer...

Suikertaks frisdrank in België in 2016

België wil een belasting gaan invoeren op suikerhoudende frisdranken en met extra suiker gezoete alcoholische dranken. Hoe hoog die belasting wordt, is nog niet bekend. De staat denkt er jaarlijks 50 miljoen euro mee op te halen. In Nederland gaat komend jaar de belasting op alle soorten frisdrank omhoog.

Lees meer...

Suiker is wel/niet verslavend

A - Suiker is goed, daarvan worden kindertjes zoet.
B - Suiker is verslavend, zelf giftig.
Twee extreme standpunten over suiker, strijdig aan elkaar. De vandaag gepromoveerde wetenschapper Han de Jong heeft eens goed uitgezocht hoe verslavend suiker is ten opzicht van cocaïne, alcohol of nicotine. Conclusie: ze zijn allemaal verslavend, maar alleen van suiker kun je van de ene op de andere dag afkicken zonder fysieke problemen.

Lees meer...

Is speltbrood echt beter dan tarwe?

speltbrood'Tarwebrood is echt niet gezond, speltbrood wel', beweren diverse voedselgoeroes. Klopt dat wel? Nou, een klein beetje maar, zegt Gezondheidsnet. En eigenlijk alleen maar omdat er in de veredelde tarwe weinig eiwit meer zit. Plus: het zijn vooral echt ambachtelijk bakkers die speltbrood bakken.

Lees meer...

Hoe veel suiker zit er in ... ?

In een fles frisdrank zitten 20 tot 30 suikerklontjes. Behalve natuurlijk als die drank op een andere manier gezoet is, met kunstmatige zoetjes, of met stevia. Hoe veel suiker zit er in een chocoladereep? En in een appel, of in worteltjes? Kijk op dit beeldoverzicht.

Lees meer...

Brood, eenvoudig lekker

Over de hele wereld eten mensen brood. Dat loopt uiteen van heel eenvoudige baksels, via gewone boterhammen tot luxe broodjes met van alles erop of erin. Nederland is gezegend met een enorm divers aanbod van soms hemels lekker brood.

Lees meer...

Glykemische index

Een 'hongerklap', zo'n plotselinge, enorme honger na een flinke inspanning, kan je lijf doen trillen. Wat dan helpt, is snel wat nieuwe energie, bijvoorbeeld in de vorm van druivensuiker, gewone suiker, een 'sportdrankje' (= suikerwater) of elke andere zoetigheid.

Lees meer...

Koolhydraten

Koolhydraten: suiker, meel, zoetigheid. Het vormt één van de drie basisbestanddelen van voedsel; de andere twee delen zijn eiwitten en vetten. Koolhydraten leveren vooral energie.

Lees meer...