karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Brood, eenvoudig lekker

Over de hele wereld eten mensen brood. Dat loopt uiteen van heel eenvoudige baksels, via gewone boterhammen tot luxe broodjes met van alles erop of erin. Nederland is gezegend met een enorm divers aanbod van soms hemels lekker brood.

broodBrood is gezond. Je mag er bijna zo veel van eten als je op kunt. Want brood is gemaakt van graan, en bevat vitaminen, vezels en een heleboel andere nuttige stofjes. Ten minste, als je kiest voor volkorenbrood. Gewoon bruin, en zeker wit brood, is veel armer aan voedingsstoffen.

Bedolven onder beleg

Heel gezond dus, maar wat doen wij met brood? We smeren er meestal boter of margarine op en beleggen het met zoete of hartige dingen. Dat is bijna zonde van het brood...

Een boterham beleggen met veel chocola of jam is bijna misbruik maken van het brood. Die boterham is dan eigenlijk niks meer dan een alibi om te snoepen. Op die manier is brood niet heel erg gezond.

Luxe brood

Probeer eens een luxer brood: meergranen, of met bijzondere pitjes of korrels, of met krenten en rozijnen, of met Pasen of Kerst een stol met spijs. Op zulk brood hoeft eigenlijk alleen maar een dun laagje boter of margarine. En dan is het per saldo dus ook niet meer zo duur.

Zuurdesembrood

Een bijzondere positie neemt zuurdesembrood in. Het beslag daarvoor heeft niet staan rijzen met gist, maar met desem: verzuurd beslag. Zo ging het vroeger altijd. Sommigen mensen zweren bij zuurdesembrood, en vinden gewoon brood ongezond.
Niet héél bijzonder, maar wel apart, is Meerbrood: met minder zout, suiker en vet, en met toevoeging van eiwitrijke algenextracten.

• Heel veel info over brood is te vinden bij het Voorlichtingsbureau Brood.
• Het Voedingscentrum meldt veel over de gezondheidsaspecten van brood.
• Een handig overzicht van de vele soorten brood, inclusief fotootje, is te vinden op Wikipedia.
• Heel uitgebreid, maar iets minder overzichtelijk, staan nog meer soorten bij Brood.net.
• Leerlingen van de basisschool kunnen veel informatie vinden bij Broodaandebasis.