karnemelk-roze
karnemelk is gezond

'Volkoren' soms vooral kul

graan

'Met volkoren meel!', vermelden sommige koekfabrikanten op de verpakking van hun product, liefst vergezeld van een afbeelding van korenhalmen - terwijl slechts een deel van het gebruikte meel volkoren is, en een groter deel het ongezondere bloem. De Consumentenbond hekelt deze praktijk maar weer eens, nu in een artikel over volkoren in de Consumentengids van mei 2020. Dat artikel is ook voor niet-leden gratis te lezen.

Volle korrel

Brood en andere graanproducten van volkoren meel zijn stukken gezonder dan producten die uit 'bloem' zijn gebakken. Volkorenmeel is meel 'vanuit de volle korrel', dus inclusief het schilletje om de korrel én de zogeheten kiem, die veel gezonde stofjes bevat. Bloem daarentegen bestaat alleen uit de inhoud van een graankorrel, louter zetmeel zonder het vezelige schilletje en zonder de gezonde kiemdelen.

Let vooral op vet en suiker!

Koekjes eten is zelden gezond, maar worden toch veel gegeten - omdat het zo makkelijk, zo lekker en zo gezellig is. Kies bij voorkeur voor 'volkoren' koekjes, ofschoon veel belangrijker is om te letten op de gehaltes verzadigd vet en vooral suiker. Er zijn zat koekjes die voor bijna of zelfs meer dan de helft uit suiker bestaan. Wie gezond wil blijven, kan die troep beter laten liggen.

In een eerder bericht konden wel al melden dat je met de keuze voor volkoren niet alleen gezonder leeft, maar ook langer.