karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Pasta

'Pasta' is de verzamelterm voor Italiaanse deegwaren: macaroni, spagetti, tagliatelle en al die andere soorten. Meestal gemaakt van tarwemeel. Een voorraadje droge pasta in huis is handig: lang houdbaar zonder koeling. Bovendien snel en makkelijk klaar te maken.

pastaIs pasta gezond? Tja, van zichzelf niet: zitten amper vitamientjes in, en weinig vezels. Het is wel energierijk. Maar de energie komt niet zo snel vrij als bij suiker. In voedingskundige termen: de glykemische index is niet zo hoog.

En dat is goed. Je hongergevoel blijft er een tijdje mee weg. En bijvoorbeeld wielrenners kunnen daar een halve Tour-etappe mee toe. Maar wie veel pasta eet, en weinig beweegt, wordt vrijwel zeker dikker.

Het is de saus die het hem doet

De gezondheid (en de smaak) van een pastamaaltijd hangt vooral af van de saus die erbij gegeten wordt. Daar zitten meer of minder groenten in, dat vormt de smaak. En er kan natuurlijk vlees of vis in.

Dit is het leuke van een pasta-gerecht: je kunt eindeloos variëren met de saus, terwijl zo'n maaltijd toch vrij simpel en vlot te maken is.