Zelf yoghurt maken - lekker en gezond

Zelf yoghurt maken is niet moeilijk, en leuk om te doen. Je bespaart er niet direct veel geld mee, maar door het zelf te maken kun je wel precies de yoghurt krijgen die je het lekkerst vindt. Of die jouw darmen het beste kunnen verteren. Zelfgemaakte yoghurt is naar keuze iets meer of juist minder zurig, en bijna altijd zacht van smaak.

Gezond voedsel duurder - prima toch?

zuivel duurder‘Gezond voedsel is duurder geworden, en snoep goedkoper', melden diverse media vandaag, en laten daarmee impliciet weten dat dat raar is. Voedselwaakhond Foodwatch noemt het ‘zorgelijk’. Die tegengestelde prijsontwikkeling is inderdaad niet wenselijk. Maar dat gezond voedsel, zoals zuivel, vlees en vis iets duurder zijn geworden, is niet erg - dat zijn die producten waard.

Melk, de witte sloper?

Is melk echt goed voor elk? Nee, vindt de Amerikaanse journaliste Alissa Hamilton. Zij schreef een boek over de slechte gevolgen van (veel) melk drinken: botontkalking, acne, lekkedarm-symdroom en zelfs kanker. Ze lichtte haar bezwaren tegen melk toe op 1 juni in de LateNightShow van Humberto Tan.

Melk: gezond of niet?

Van veel melk drinken ga je eerder dood, concludeert een uitgebreide Zweedse studie. Een-Vandaag toonde het op tv. Hoe zit dat nou? Miss Natural, arts en melkliefhebber, zette het begin 2013 al keurig uiteen. Ze vergeet erbij te vertellen dat karnemelk (zónder melksuiker, en mét melkzuurbacteriën) hartstikke gezond is.

Alles over yoghurt

Is yoghurt echt zo gezond, en kan het dienen als afslankmiddel? Is er verschil tussen links- en rechtsdraaiende yoghurt? Wie ‘alles’ wil weten over yoghurt, kan terecht bij een uitgebreid overzichtsartikel op de Belgische site Nice. Wetenschappelijk verantwoord en toch goed leesbaar.

yoghurt

Zuivel: gezond en duurzaam?

Zuivel kan een belangrijke bijdrage leveren aan een gezond en duurzaam voedingspatroon. Dat vindt Janice Albert, nutrition officer (voedingskundige) bij de FAO, de voedsel- en landbouw organisatie van de Verenigde Naties. Aldus meldt Foodnieuws. Maar er zitten wel meerdere kanten aan dit verhaal.

Wereldmelkdag: 1 juni

Wereldmelkdag is in het leven geroepen door de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Bedoeld om aan te geven hoe zinvol zuivel (melk, karnemelk, yoghurt enzovoorts) kan zijn binnen een voedselpatroon. In België lijkt daar meer aandacht voor dan in Nederland.

Is de koe nog wel nodig?

In een laboratorium is het gelukt om eiwit te winnen uit gras, en het te gebruiken in voedingsmiddelen. Dat eiwit zou prima gebruikt kunnen worden voor toetjes of schuim op de koffie.
Is de koe nog wel nodig om gras om te zetten in voeding voor mensen?