Gezond voedsel duurder - prima toch?

zuivel duurder‘Gezond voedsel is duurder geworden, en snoep goedkoper', melden diverse media vandaag, en laten daarmee impliciet weten dat dat raar is. Voedselwaakhond Foodwatch noemt het ‘zorgelijk’. Die tegengestelde prijsontwikkeling is inderdaad niet wenselijk. Maar dat gezond voedsel, zoals zuivel, vlees en vis iets duurder zijn geworden, is niet erg - dat zijn die producten waard.

Lees meer...

Melk, de witte sloper?

Is melk echt goed voor elk? Nee, vindt de Amerikaanse journaliste Alissa Hamilton. Zij schreef een boek over de slechte gevolgen van (veel) melk drinken: botontkalking, acne, lekkedarm-symdroom en zelfs kanker. Ze lichtte haar bezwaren tegen melk toe op 1 juni in de LateNightShow van Humberto Tan.

Lees meer...

Melk: gezond of niet?

Van veel melk drinken ga je eerder dood, concludeert een uitgebreide Zweedse studie. Een-Vandaag toonde het op tv. Hoe zit dat nou? Miss Natural, arts en melkliefhebber, zette het begin 2013 al keurig uiteen. Ze vergeet erbij te vertellen dat karnemelk (zónder melksuiker, en mét melkzuurbacteriën) hartstikke gezond is.

Lees meer...

Alles over yoghurt

Is yoghurt echt zo gezond, en kan het dienen als afslankmiddel? Is er verschil tussen links- en rechtsdraaiende yoghurt? Wie ‘alles’ wil weten over yoghurt, kan terecht bij een uitgebreid overzichtsartikel op de Belgische site Nice. Wetenschappelijk verantwoord en toch goed leesbaar.

yoghurt

Lees meer...

Zuivel: gezond en duurzaam?

Zuivel kan een belangrijke bijdrage leveren aan een gezond en duurzaam voedingspatroon. Dat vindt Janice Albert, nutrition officer (voedingskundige) bij de FAO, de voedsel- en landbouw organisatie van de Verenigde Naties. Aldus meldt Foodnieuws. Maar er zitten wel meerdere kanten aan dit verhaal.

Lees meer...

Wereldmelkdag: 1 juni

Wereldmelkdag is in het leven geroepen door de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Bedoeld om aan te geven hoe zinvol zuivel (melk, karnemelk, yoghurt enzovoorts) kan zijn binnen een voedselpatroon. In België lijkt daar meer aandacht voor dan in Nederland.

Lees meer...

Is de koe nog wel nodig?

In een laboratorium is het gelukt om eiwit te winnen uit gras, en het te gebruiken in voedingsmiddelen. Dat eiwit zou prima gebruikt kunnen worden voor toetjes of schuim op de koffie.
Is de koe nog wel nodig om gras om te zetten in voeding voor mensen?

Lees meer...

Is melk gezond?

Hoe zit het nou met melk? Is dat nou gezond of niet?
Voor kinderen is melk best gezond - er zitten veel opbouwende stoffen in. Volgens de natuur is melk ook bedoeld voor (heel jonge) kinderen. Maar vooral in volle melk zit ook (dierlijk) vet, en dat is niet erg gezond.

Lees meer...