karnemelk-roze
karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Melk, de witte sloper?

Is melk echt goed voor elk? Nee, vindt de Amerikaanse journaliste Alissa Hamilton. Zij schreef een boek over de slechte gevolgen van (veel) melk drinken: botontkalking, acne, lekkedarm-symdroom en zelfs kanker. Ze lichtte haar bezwaren tegen melk toe op 1 juni in de LateNightShow van Humberto Tan.

Melk opdringen

Eén glas melk per dag is niet direct heel slecht, erkent Hamilton. Zij verzet zich vooral tegen het ‘opdringen’ van melk door industrie en soms ook overheid. Volgens haar heeft in de VS en Canada 60% van de volwassenen last van lactose-intolerantie en kan dus melk slecht verteren.

Onzin en bangmakerij

In Nederland heeft minder dan 5% van de volwassenen last van lactose-intolerantie, zei Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum in reactie op Hamilton. Volgens haar ‘past melk heel goed in een gezond voedingspatroon’. Volgens haar is Hamiltons boek bangmakerij en staat er veel onzin in.

Karnemelk en yoghurt

Volgens AllesOverVoeding zit het zo met melk: het is perfect voor babies en kinderen, daar is het voor gemaakt. Volwassenen doen er beter aan om karnemelk en yoghurt te gebruiken; daar zit geen lactose (melksuiker) meer in, en de bacterieën die er wél in zitten zijn hartstikke gezond.

Nederlanders, en meer in het algemeen West-Europeanen, kunnen ook als volwassene vaak nog goed melk verteren. Aziatische volkeren en zwarte mensen kunnen daar veel minder goed tegen.