karnemelk-roze
karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Zuivel: gezond en duurzaam?

Zuivel kan een belangrijke bijdrage leveren aan een gezond en duurzaam voedingspatroon. Dat vindt Janice Albert, nutrition officer (voedingskundige) bij de FAO, de voedsel- en landbouw organisatie van de Verenigde Naties. Aldus meldt Foodnieuws. Maar er zitten wel meerdere kanten aan dit verhaal.

zogenVoedingsstoffen

Zuivel (melk, kaas, yoghurt, enz) bevat inderdaad veel goede voedingsstoffen: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en zelfs iets medicinale stofjes. Heel gezond dus. Helaas zijn er ook wat minpuntjes.

Minpuntjes

Die minpuntjes zijn:
1. Volle, romige melk en kaas bevat vrij veel verzadigde vetten, en daar moet je zeker niet te veel van binnen krijgen.
2. Sommige mensen kunnen koemelk niet verdragen; het kan lang duren voordat duidelijk is dat melk diverse problemen veroorzaakt.
3. Zuivelproductie is onlosmakelijk verbonden met de productie van rundvlees, en dat is vrijwel altijd behoorlijk belastend voor het milieu.

Nieuws - van 4 jaar oud

De website Foodnieuws heeft het voor zuivel positieve nieuws overgenomen van de website van FrieslandCampina, het grote Nederlandse zuivelconcern. Dat concern verwees naar een symposium van een week eerder in Den Haag. Maar voor meer informatie over het standpunt van de FAO verwijst FrieslandCampina naar een pagina op de site van de FAO, en wel naar een twee jaar oud rapport uit 2012, dat op zijn beurt het verslag is van een symposium uit 2010. In dit rapport wordt het idee van ‘Sustainable diets’ (duurzame voedingspatronen) uiteengezet.

Trage voortgang

Binnen de FAO wordt voortdurend gesproken over voeding en duurzaamheid. In november 2014 is er een wereldconferentie over deze onderwerpen. Dat wordt dan de tweede International Conference on Nutrition (ICN2). Die is een vervolg op de eerste conferenatie uit 1992.