karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Voedselvergiftiging en voedselinfectie

Wat we gewoonlijk 'voedselvergiftiging' noemen, kan twee soorten ellende betekenen: voedselinfectie of voedselvergiftiging.
Wat het ook is, je kunt er goed ziek van zijn.

Voedselinfectie: samen met voedsel krijg je bacteriën naar binnen en die gaan in maag en darmen tekeer. Bekende boosdoeners zijn: Salmonella, Campylobacter, Clostridium perfringens, Listeria en E-coli.

Voedselvergiftiging: dan zat er al vóór consumptie gif in het voedsel dat was aangemaakt door bijvoorbeeld de bacteriën Staphylococcus aureas, Clostridium botulinum of een schimmel.

Jaarlijks tientallen doden

Hoe veel zieken en doden er vallen door voedselinfecties is lastig precies vast te stellen. Schattingen lopen uiteen van 50 tot 280 sterfgevallen per jaar. Bovendien zijn er veel (pakweg een kwart tot een half miljoen) meer of minder ernstige ziektegevallen. De schade daardoor bedraagt vele miljoenen euro's.

In 2012 waren er opeens veel meer gevallen van ernstige voedselvergitiging dan in de jaren daarvoor. Er waren enkele grote uitbraken, vooral van salmonella. Zie het nieuwsbericht op FoodHolland of de site van RIVM.

Probeer te voorkómen

Voedselinfectie is moeilijk geheel te voorkomen. Schadelijke bacteriën leven overal, en van een kleine 'aanval' hebben gezonde mensen niet altijd last. Een goede hygiëne in de keuken (handen wassen, aanrecht goed reinigen) helpt al veel.

Voedselvergiftiging (bedorven eten) is beter te voorkomen. Het ontstaat vaak doordat eten te lang buiten de koelkast wordt bewaard, zodat bacteriën ruim hun gang kunnen gaan. Dus een kip- of zalmsalade op een feestje altijd vanuit de koelkast serveren.

Goede hygiëne

kruisbesmettingEen sterke verdedigingslinie tegen deze ellende is vooral een goede hygiène. Dus bederfelijke producten koel of luchtdicht bewaren, kruisbesmetting voorkomen door verschillende producten niet op dezelfde plank te snijden. Vlees en vis eerst goed verhitten, en daarna niet te lang wachten met eten.
Een overzicht van de diverse verschijnselen van voedselinfecties is te vinden in de Bacteriewijzer van de VWA; daarin ook tips om ellende te voorkomen.

Meer info

• Food-info meldt meer over voedselvergiftiging veroorzakende bacteriën.
• Een heel ander soort 'vergiftiging' van voedsel is als er schadelijke (chemische) stoffen in terecht zijn gekomen. Een (nogal pittig) overzicht van zware metalen in voeding is te vinden bij NutriNewOnLine
• Buikpijn of misselijkheid hebben overigens niet altijd met voeding te maken; een ellendig gevoel kan ook een sociale of psychische oorzaak hebben, of op een ziekte duiden.