Chronische ziekten te stoppen met goede voeding

Bijna een kwart van alle Nederlanders kampt met problemen aan maag, darmen of lever. Dat meldde de Maag Lever Darm Stichting begin mei 2019 op basis van onderzoek dat het RIVM voor hen had uitgevoerd.

Kijken we naar alle chronische aandoeningen, dan heeft de helft van alle ouderen daar last van, en één op de drie heeft zelfs meerdere chronische ziektes of aandoeningen.

Dat is toch niet normaal?

Lees meer...

Invloed darmflora op hart- en vaatziektes

Hart- en vaatziektes hebben oorzaken in te vet eten, weinig beweging en stress, zo is al langer bekend. Maar ook de darmflora (alle bacteriën en gisten in de darmen) lijkt van invloed te zijn. Daarom kan het wijzigen van die darmflora helpen om ziektes te voorkomen. Er is nu onderzoek gestart om harde bewijzen te vinden voor dit sterke vermoeden.

Lees meer...

Onderzoek relatie voeding en Parkinson

Zeer grootschalig Zweeds onderzoek heeft aangetoond aan dat mensen bij wie de blinde darm is verwijderd 19% minder kans hebben om de ziekte van parkinson te krijgen. De oorzaak lijkt dat zich in de blinde darm bepaalde eiwitten en bacteriën ophopen die uiteindelijk de hersenen kunnen aantasten. 'Het wordt nu interessant om te kijken hoe met voeding de samenstelling van de darmbacteriën beïnvloed kan worden om hiermee het risico op parkinson te verminderen', vertelt Bas Bloem, parkinson-expert aan het Radboud MC in Nijmegen tegen de Volkskrant.

Lees meer...

Darmbacteriën voorspellen obesitas en diabetes

Sommige bacteriestammen in de dikke darm spelen een rol bij het ontstaan van obesitas (vetzucht) en van diabetes type 2 (suikerziekte). Het gaat om bacteriën die vooral welig tieren in de buik na het eten van rood vlees, eierdooier of volvette zuivel. Dat blijkt uit onderzoek door de Cleveland Clinic.

Lees meer...

Darmflora van 10.000 mensen vergeleken

Het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) gaat de darmflora onderzoeken van 10.000 personen. Doel is te onderzoeken hoe de darmbacteriën invloed hebben op de fysieke en psychische gezondheid. Het UMCG volgt sommige groepen mensen al meer dan 10 jaar, in de hoop en verwachting dat ook langetermijneffecten van voeding en gedrag kunnen worden vastgesteld.

Lees meer...

Goed alternatief voor anti-biotica (= massa-vernietigingswapens)

Er is een sterk verbeterd alternatief voor antibiotica op komst: net zo werkzaam, maar zonder nare bijwerkingen. Dat alternatief is gebaseerd op de techniek Crispr-cas. Die techniek bestaat al een aantal jaren, en wordt op experimentele basis toegepast voor de bestrijding van erfelijke ziektes. Deze techniek kan ook worden ingezet voor een geheel nieuw type anti-biotica.

Lees meer...

De dokter adviseert geen pillen, maar paprika

puntpaprikaatjeGezond eten en de nodige beweging, kunnen helpen voorkomen dat ziektes als diabetes, obesitas, reuma en maag-darm-leveraandoeningen ontstaan. Dit inzicht is al lang bekend natuurlijk, maar er zijn gestaag meer artsen en gezondheidscentra die hier ook naar handelen. Zij schrijven geen pillen meer voor, maar geven advies waarmee de ‘patiënt’ echt gezond wordt én blijft.

Lees meer...

Zo ontstaat diabetes type 1

Lang is gedacht dat diabetes type 1 (de ‘echte’ suikerziekte, ook wel jeugd-diabetes genoemd) ontstaat door een ontregeling van de eigen afweer. Nieuwe inzichten leren dat deze vorm van diabetes ontstaat omdat zogeheten bèta-cellen per ongeluk geen insuline meer aanmaken, maar in plaats daarvan een ander (nutteloos) eiwit. Waaróm dit fout kan gaan, is nog niet bekend.

Lees meer...