De dokter adviseert geen pillen, maar paprika

puntpaprikaatjeGezond eten en de nodige beweging, kunnen helpen voorkomen dat ziektes als diabetes, obesitas, reuma en maag-darm-leveraandoeningen ontstaan. Dit inzicht is al lang bekend natuurlijk, maar er zijn gestaag meer artsen en gezondheidscentra die hier ook naar handelen. Zij schrijven geen pillen meer voor, maar geven advies waarmee de ‘patiënt’ echt gezond wordt én blijft.

Lees meer...

Zo ontstaat diabetes type 1

Lang is gedacht dat diabetes type 1 (de ‘echte’ suikerziekte, ook wel jeugd-diabetes genoemd) ontstaat door een ontregeling van de eigen afweer. Nieuwe inzichten leren dat deze vorm van diabetes ontstaat omdat zogeheten bèta-cellen per ongeluk geen insuline meer aanmaken, maar in plaats daarvan een ander (nutteloos) eiwit. Waaróm dit fout kan gaan, is nog niet bekend.

Lees meer...

Afkicken van diabetes bespaart € 2,7 miljard

Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie LUMCVier op de tien personen met diabetes (type 2) kunnen afkicken van die aandoening door gezonder te gaan eten en meer te bewegen. Dat kan de samenleving 2,7 miljard euro aan zorgkosten besparen. Aldus meldt internist Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, aan de NOS.

Lees meer...

Noodtoestand over obesites en diabetes

suiker in colaMexico heeft de noodtoestand uitgeroepen over de epidemisch toegenomen welvaartsziektes obsitas en diabetes. Het land, dat bekend staat om de exorbitante consumptie van gesuikerde drankjes, greep Werelddiabetesdag (17 november) aan om alarm te slaan over de bijna 100.000 diabetes-gerelateerde doden per jaar.

Lees meer...

Zwanger? Dan geen drupje drank!

zwanger en drankDat alcohol tijdens de zwangerschap slecht is voor het ongeboren kind, weet elke (aanstaande) moeder. Maar het is nog veel erger, zeggen vroedvrouwen en verloskundigen: ook één half wijntje kan al veel schade aanrichten. Een kindje kan daardoor levenslang geheugenproblemen krijgen, of slechtlerend zijn.

Lees meer...

Pro-biotica helpt tegen diarree door anti-biotica

Als babies antibiotica krijgen tegen een ziekte, leidt dat soms tot diarree, en dat kan dan weer schadelijk zijn voor het kind. Het toedienen van probiotica kan helpen om die diarree te voorkomen, leert Canadees onderzoek. Probiotica kan bestaan uit bepaalde soorten bacteriën, schimmels of gisten. Een uitgebreid verslag van dit onderzoek is alleen tegen betaling te lezen.

Jonge artsen: geen pillen, maar goed eten

Geen recept meer voor pillen, maar een goed advies over voeding en leefstijl. Dat is waar jonge artsen steeds vaker toe overgaan. Dat constateert de Vereniging Arts en Voeding na een onderzoek onder de eigen achterban. Deze vereniging komt min of meer voort uit de organisatie Voeding Leeft.

Lees meer...

‘Stop diabetes’ kans op Zorg Award

Stop diabetes2Het programma ‘Keer diabetes 2 om’ maakt kans op de ‘Zinnige Zorg Award’. Dit is een prijs die zorgverzekeraar VGZ uitlooft voor het beste project dat bijdraagt aan een slimmere en betaalbaardere zorg. tot 5 juni kan iedereen zijn stem uitbrengen.

Lees meer...

Pagina 1 van 5