Darmbacteriën voorspellen obesitas en diabetes

Sommige bacteriestammen in de dikke darm spelen een rol bij het ontstaan van obesitas (vetzucht) en van diabetes type 2 (suikerziekte). Het gaat om bacteriën die vooral welig tieren in de buik na het eten van rood vlees, eierdooier of volvette zuivel. Dat blijkt uit onderzoek door de Cleveland Clinic.

Lees meer...

Darmflora van 10.000 mensen vergeleken

Het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) gaat de darmflora onderzoeken van 10.000 personen. Doel is te onderzoeken hoe de darmbacteriën invloed hebben op de fysieke en psychische gezondheid. Het UMCG volgt sommige groepen mensen al meer dan 10 jaar, in de hoop en verwachting dat ook langetermijneffecten van voeding en gedrag kunnen worden vastgesteld.

Lees meer...

Goed alternatief voor anti-biotica (= massa-vernietigingswapens)

Er is een sterk verbeterd alternatief voor antibiotica op komst: net zo werkzaam, maar zonder nare bijwerkingen. Dat alternatief is gebaseerd op de techniek Crispr-cas. Die techniek bestaat al een aantal jaren, en wordt op experimentele basis toegepast voor de bestrijding van erfelijke ziektes. Deze techniek kan ook worden ingezet voor een geheel nieuw type anti-biotica.

Lees meer...

De dokter adviseert geen pillen, maar paprika

puntpaprikaatjeGezond eten en de nodige beweging, kunnen helpen voorkomen dat ziektes als diabetes, obesitas, reuma en maag-darm-leveraandoeningen ontstaan. Dit inzicht is al lang bekend natuurlijk, maar er zijn gestaag meer artsen en gezondheidscentra die hier ook naar handelen. Zij schrijven geen pillen meer voor, maar geven advies waarmee de ‘patiënt’ echt gezond wordt én blijft.

Lees meer...

Zo ontstaat diabetes type 1

Lang is gedacht dat diabetes type 1 (de ‘echte’ suikerziekte, ook wel jeugd-diabetes genoemd) ontstaat door een ontregeling van de eigen afweer. Nieuwe inzichten leren dat deze vorm van diabetes ontstaat omdat zogeheten bèta-cellen per ongeluk geen insuline meer aanmaken, maar in plaats daarvan een ander (nutteloos) eiwit. Waaróm dit fout kan gaan, is nog niet bekend.

Lees meer...

Afkicken van diabetes bespaart € 2,7 miljard

Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie LUMCVier op de tien personen met diabetes (type 2) kunnen afkicken van die aandoening door gezonder te gaan eten en meer te bewegen. Dat kan de samenleving 2,7 miljard euro aan zorgkosten besparen. Aldus meldt internist Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, aan de NOS.

Lees meer...

Noodtoestand over obesites en diabetes

suiker in colaMexico heeft de noodtoestand uitgeroepen over de epidemisch toegenomen welvaartsziektes obsitas en diabetes. Het land, dat bekend staat om de exorbitante consumptie van gesuikerde drankjes, greep Werelddiabetesdag (17 november) aan om alarm te slaan over de bijna 100.000 diabetes-gerelateerde doden per jaar.

Lees meer...

Zwanger? Dan geen drupje drank!

zwanger en drankDat alcohol tijdens de zwangerschap slecht is voor het ongeboren kind, weet elke (aanstaande) moeder. Maar het is nog veel erger, zeggen vroedvrouwen en verloskundigen: ook één half wijntje kan al veel schade aanrichten. Een kindje kan daardoor levenslang geheugenproblemen krijgen, of slechtlerend zijn.

Lees meer...