karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Onderzoek relatie voeding en Parkinson

Zeer grootschalig Zweeds onderzoek heeft aangetoond aan dat mensen bij wie de blinde darm is verwijderd 19% minder kans hebben om de ziekte van parkinson te krijgen. De oorzaak lijkt dat zich in de blinde darm bepaalde eiwitten en bacteriën ophopen die uiteindelijk de hersenen kunnen aantasten. 'Het wordt nu interessant om te kijken hoe met voeding de samenstelling van de darmbacteriën beïnvloed kan worden om hiermee het risico op parkinson te verminderen', vertelt Bas Bloem, parkinson-expert aan het Radboud MC in Nijmegen tegen de Volkskrant.

Het vermoeden dat de ziekte van parkinson een relatie heeft met de darmen, is versterkt met dit onderzoek. Het onderzoek verwerkte de gegevens van 1,7 miljoen mensen, over een periode van 52 jaar. Deze aantallen en periode maken de betrouwbaarheid van het onderzoek zeer sterk. De ziekte van parkinson kent vele symptomen; bekende zijn verlies van controle over de spieren (schokkende bewegingen) en dementie.

Opvallend is dat op het platteland de afwezigheid van de blinde darm leidde tot zelfs 25% minder kans op het krijgen van parkinson. De veronderstelling is dat zich in de blinde darm ook restanten landbouwgif ophopen, wat eveneens tot parkinson kan leiden. Dat landbouwgif is op het platteland beduidend meer aanwezig dan in steden.