karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Te dikke kinderen door lakse ouders

Kinderen hebben een grotere kans om overgewicht te krijgen als hun ouders te 'makkelijk' leven: weinig actieve dingen doen met de kinderen, ze veel tv laten kijken en erbij laten snoepen, en vaak afhaalmaaltijden eten in plaats van zelf te koken. Op dit inzicht promoveert vandaag Elske de Jong.

dikke-kidsVerrassend zullen deze conclusies voor bijna niemand zijn. Maar de kersverse doctor De Jong heeft dit wel vastgesteld na uitgebreid onderzoek onder 4000 kinderen in diverse woonwijken in Zwolle. Ze stelde onder meer vast dat te dikke kinderen relatief vaak te weinig slaap krijgen en te weinig groente eten.

Problemen blijven

Kinderen die te zwaar zijn hebben nú al enkele problemen, maar vooral later in hun leven. Nú zitten ze vaak niet lekker in hun vel, en zijn vaak sloom vergeleken met andere kinderen. Op latere leeftijd krijgen (of houden) ze vaak overgewicht, met als gevolg een grotere kans op diabetes en hart- en vaatziektes.

Snoep = verleiding

Ook als ouders niet laks zijn, maar goed voor hun kroost willen zorgen, kan het lastig zijn om snoep altijd maar bij een kind weg te houden. Want snoep is al gauw leuk, lekker en vrolijk. Zoals blijkt uit onderstaand filmpje (uit augustus 2012) van het Voedingscentrum.