karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Berenlul schoner dan frikadel

separatorvleesEen frikadel heet ook wel ‘berenlul’. Maar laatstgenoemde lichaamsdeel van een beer zou wel eens schoner kunnen zijn dan de etenswaar die soms de cafetaria’s verlaat. Voedselpolitie NVWA vond vorig jaar bij liefst twee-derde van alle onderzochte frikadellen ziekmakende bacteriën.

Check veiligheid voedsel

Is er onveilig voedsel in de handel (geweest)? Meestal staat dat dan in de krant, of hoor je het op radio of tv. Check het zelf bij de ‘voedselpolitie’ NVWA, bij Veiligheidswaarschuwingen en kies voor type 'voedselinfecties'. Je kunt daar waarschuwingen van meer dan tien jaar geleden terugzoeken.

Vertrouwen in voedselveiligheid hoog

Bijna twee-derde (63,6%) van de Nederlandse heeft (zeer) veel vertrouwen in de veiligheid van ons voedsel. Evenveel mensen willen wel dat de 'voedselpolitie' NVWA strenger optreedt tegen bedrijven die zich misdragen. Zulke bedrijven mogen ook aan de schandpaal, vindt liefst 80%.

Banaan met veel 'chemie' er in

Bang van e-nummers en andere ingrediënten in voeding? Angst is nooit gezond, oplettendheid wel. Maar kijk eens wat er allemaal in een gewone banaan zit:

Voedselvergiftiging: 725.000 keer per jaar

voedselvergiftigingMaag- en darmklachten door besmet voedsel komt in Nederland 725.000 keer per jaar voor. In 40% van de gevallen vond de besmetting thuis plaats. Volgens het Voedingscentrum zijn dierlijke producten de belangrijkste oorzaak, maar komt het ook steeds vaker voor dat rauwe groenten besmet zijn.

Ultieme check op veiligheid: jezelf

Wil je er zeker van zijn dat je voedsel veilig is, let dan vooral op wáár je koopt, of van wie. Allerlei merken en keurmerken geven enig houvast, en bedenk dat geen enkele supermarkt erom bekend wil staan dat hij rommel levert.

Honger, iets van ver weg

Honger is voor ons iets van ver weg, of lang geleden. We mogen hopen dat dat zo blijft. Of beter: dat het uitsluitend iets wordt van lang geleden.
Maar hoe zal dat gaan in 2013 en 2014, na die vreselijke droogte van 2012 in de VS en elders op de wereld?

Controle op veiligheid

Als er bij de productie van voedsel iets mis gaat, kan dat dodelijke gevolgen hebben. Daarom moet een voedselproducent zijn organisatie zó inrichten dat, als er toch een fout wordt gemaakt, deze altijd tijdig wordt ontdekt en teniet gedaan.