karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Groenteteelt wordt straks ‘hoogbouw’

groenteverwerkingIn de Noordoostpolder komt een echte ‘sla-fabriek’. Van diverse slasoorten worden via turboteelt in vier weken kropjes opgekweekt. Dat gebeurt onder led-licht, in stellages van liefst negen verdiepingen hoog. In Leiden start Riverfood een proef met de combinatie van viskweek en groenteteelt in een meerlagenopstelling.

Energiezuinige turboteelt

De slafabriek is een project van de zeer innovatieve onderneming Staay Food Group uit Papendrecht. Het heeft in Dronten al een groot groenteverwerkingsbedrijf (FreshCare) dat dagelijks verse, verpakte groenten levert aan supermarkten. De eigen slaproductie wordt daar als het ware ‘even aan gekoppeld’. De high-tech productie gaat zeer zuinig om met energie en andere grondstoffen.
Lees een nieuwsbericht bij Boerenbusiness.

Riverfood: kleinschalig en duurzaam

Veel kleinschaliger is de startende onderneming Riverfood in Leiden. Hier zal viskweek worden gecombineerd met een meerlagenteelt van groente. Er wordt niet gekozen voor de relatief makkelijk te telen sla, maar voor diverse andere groente, mogelijk ook sperziebonen. Omdat duurzaamheid hier een absoluut uitgangspunt is, zal deze teelt voorlopig kleinschalig blijven en louter zijn gericht op lokale afnemers.