karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Schrik over vlees-alarm duurt maar kort

Bewerkt vlees kan darmkanker veroorzaken’ en andere alarmerende koppen verschenen er eind oktober, nadat de Wereld Gezondheids organisatie WHO liet weten hoe ongezond bewerkt vlees kan zijn. De vleesconsumpie kelderde meteen, terwijl een week later de nieuwe Richtlijnen Gezonde Voeding ook nog eens ‘minder vlees’ adviseerden. Vijf weken later veerde de vleesconsumptie weer wat op.

De vleesverkopen daalden na eind oktober met circa 5%. Daar is nu weer 1 - 2 % bijgekomen, dus nog niet weer op het ‘oude peil’. Aldus meldt VoedingNU, op basis van speurwerk van onderzoeksbureau IRI.
Over de langere termijn daalt de vleesconsumptie wel gestaag. Terwijl Nederlanders in 2010 nog gemiddeld 80,8 kg vlees per persoon aten, was dat in 2014 gedaald naar 76,3 kg. Aldus blijkt uit onderzoek dan Wageningen UR verrichtte in opdracht van Wakker Dier.