roof1-diabetes

roof2-opvul-karne

karnemelk is gezond

adverteren kan

Zoeken

Nutri-score label gewenst door Albert Heijn

stoplicht kopieAlbert Heijn overweeg het Nutri-score label in te voeren. Met dat voedselkeuze-logo is in een oogopslag te zien hoe (on)gezond een product is. Dit logo bestaat al enkele jaren in Frankrijk en sinds kort ook in België. In Nederland heeft onder meer voedselwaakhond Foodwatch gepleit voor gebruik van dit logo.

Het logo kan niet zomaar worden toegepast in Nederland. Het ministerie van VWS zal het eerst moeten goedkeuren - zoiets vergt meestal heel wat ambtelijke voorbereiding.

Eenvoudiger dan stoplicht

De Nutri-score is eenvoudiger dan het zogeheten 'stoplicht-logo'. De Nutri-score zegt alleen maar in vijf gradaties of een product wel of niet gezond is. Het is daarbij niet duidelijk waaróm iets niet of minder gezond zou zijn. Het stoplicht geeft meer informatie, namelijk voor vijf verschillende aspecten: suiker, zout, vet, verzadigd vet en calorieën.

In Nederland is er geen algemeen aanvaard voedselkeuze-logo meer sinds het 'groene en blauwe vinkje' is afgeschaft. Een 'groen vinkje' betekende: relatief gezond. Een 'blauw vinkje' betekende: beter niet gebruiken, al zijn er nóg slechtere varianten. In Nederland bestaat in brede kring waardering voor het 'stoplicht', maar het is niet algemeen in gebruik.

bottom