karnemelk-roze
karnemelk is gezond

‘Met raw-food dreigt vitamine-tekort’

Wie veel rauw voedsel eet, loopt de kans van veel vitamines en mineralen te weinig binnen te krijgen. Voedingskundige Yneke Vocking concludeert dat uit een analyse van vier verschillende voedingspatronen. Maar ook met gewone, brave voeding kom je al gauw bepaalde vitaines en mineralen tekort, als je je beperkt tot een inname van 1600 kcalorieën.

Yneke Vocking onderzocht vier voedingspatronen:

  • paleodieet
  • rawfood voedingspatroon
  • eten ‘volgens het boekje’
  • flutvoeding: witbrood met volvette zuivel en saucijzebroodjes

Ze keek wat je dan aan vitamines en mineralen binnen krijgt bij een inname van net iets meer dan 1600 kcal - dat is vrij weinig.

Haar conclusie: met rawfood en flutvoeding krijg je van veel vitamines en mineralen te weinig binnen. Maar ook bij de andere eetpatronen was er een klein tekort aan kalium, ijzer, vitamine B1 en soms vitamine D.
Een artikel over haar bevindingen staat in VoedingNu.