roof1-diabetes

roof2-opvul-karne

karnemelk is gezond

adverteren kan

Zoeken

'Anders gaan eten, dat móet echt iedereen'

anders eten'Anders gaan eten' is voor veel mensen een gezond voornemen. Maar voor de leefbaarheid van de planeet is het zelf noodzakelijk. Dat zegt een groep van 37 wetenschappers vanuit de hele wereld en met uiteenlopende deskundigheid. Zij werkten drie jaar aan hun 'Dieet voor de 21e eeuw', dat vandaag wordt gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet.

Gezond, voor mens en aarde

De centrale vraag voor de wetenschappers was: hoe voeden we in 2015 bijna tien miljard mensen op een gezonde manier? Dat 'gezond' slaat zowel op afzonderlijke personen als op de wereld als geheel. Want zij zijn heel duidelijk: als alle mensen op aarde zo gaan eten als Nederlanders, laat staan als Amerikanen, dan gaat de wereld absoluut kapot. Vooral zoveel vlees eten kan niet meer: dat vergt veel te veel productie van veevoeders.

Opa, oma en kleinkinderen

Een uitgebreid artikel over dit 'Dieet van de 21e eeuw' staat vandaag in de Volkskrant, plus een interview met de gelauwerde Britse voedingsprofessor Tim Lang. Mogen de mensen echt bijna geen biefstukje of taart eten, vraagt de krant. Lang antwoordt: "Het plezier van het leven is dat je gezond blijft en niet ziek wordt van je eten. Wil je dat jouw kleinkinderen over vijftig jaar in de stress zitten omdat hun opa's en oma's zich hebben overeten? Dat is waar we het over hebben."

Op de afbeelding geven de kleurvlakken het aantal grammen aan en de vlakken met een stippellijn het aantal calorieën. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

bottom