karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Melk en kaas kan ook zonder koeien

melkbrouwenMelk, kaas en yoghurt zijn beslist gezonde producten. Helaas is de productie daarvan onlosmakelijk verbonden met de grootschalige veeteelt, en dus met de immense problemen rond stikstof- en mestoverschotten. Maar het blijkt ook anders te kunnen: zuivelproducten laten maken door bacteriën. In feite gaat dat niet zo heel veel anders dan bier brouwen.

Met bacteriën

Melk komt van een complex biologisch systeem in het lichaam van koeien – dat is niet 'kunstmatig' na te maken. Maar wat wél kan, is om het ingenieuze biologische systeem van 'melkproductie' te laten doen door specifieke bacteriën. Dat levert precies dezelfde eiwitten op als die van koeiemelk. De bacteriën zijn ook te 'dresseren' tot het maken van eieren-eiwit.

Veel minder stikstof en stront

Die (genetisch gemanipuleerde) 'melk'-bacteriën worden gekweekt in grote vaten, vergelijkbaar met hoe nu bacteriën bier maken in de fabriek. Dat scheelt natuurlijk gigantisch in de uitstoot van broeikasgassen door koeien en de productie van stront. Weliswaar moeten die bacteriën ook te eten krijgen, maar alles bij elkaar scheelt het circa 90% in grondgebruik.

Kan nu al

Dit staat beschreven op de website rebootfood.org. In een toelichtend pdf-document staat dat deze vorm van zuivelproductie (een vorm van precisie fermentatie) leidt tot het ontstaan van 72% minder broeikasgassen en zelfs 91% minder ongecontroleerde uitstoot daarvan. Het zou ook 96% water besparen. Dat dit geen mooipraterij is, bewijst volgens Rebootfood het feit dat nu bijna alle medische insuline op deze wijze wordt verkregen.