karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Fabriek voor duurzaam niet-dierlijk eiwit

kip abunda'Kip in een nieuw jasje', zo noemt fabrikant Enough zijn nieuwe product Abunda: eiwit geproduceerd door schimmels. De vergelijking met kip is omdat dit industrieel vervaardigde eiwit veelzijdig bruikbaar zal zijn in talloze gerechten en eiwitrijke producten. Bedoeling is om in eerste instantie 10.000 ton per jaar te produceren, maar dat duurt nog even want de bouw van de fabriek in Sas van Gent is pas vorige week begonnen.

'Genoeg'

De naam van deze grootste eiwitfabriek ter wereld, 'Enough' (Engels voor: genoeg) is heel bewust gekozen. De initiatiefnemers van de fabriek hebben namelijk genoeg van de vervuiling en vernietiging van de planeet door de productie van vlees. Ze vinden ook dat één wereld genoeg moet zijn om iedereen te voeden, terwijl de huidige productiewijze wel twee of driei planeten nodig lijkt te hebben.

Duurzaam geproduceerd

Het nieuw te produceren eiwit krijgt de naam Abunda, wat een taalkundige variatie is op 'overvloed'. De productie ervan belooft zeer duurzaam te zijn. De schimmels worden gevoed met suikers uit tarwe, er is amper verbruik van water, terwijl de uitstoot van CO2 zeer gering is. Onder het kopje 'Duurzaam' licht de fabrikant toe wat het motto van de fabriek is: 'Meer maken met minder'.