karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Supervondst: amimozuurrijk eiwit van schimmels

fermotein schimmelsMensen moeten eiwitten eten voor groei en gezondheid. Vlees is dan de handigste eiwitbron, want dat bevat alle specifieke onderdelen (aminozuren) die een mens nodig heeft. Groot nadeel is de productie van vlees niet erg efficiënt is en gepaard gaat met veel vervuiling door mest en stikstofuitstoot. Interessant is daarom dat nu met schimmelculturen eiwit gemaakt kan worden dat dezelfde aminozuren als vlees bevat.

Zelfde aminuzuren als vlees

De vondst van deze wijze van eiwitproductie is gedaan door het Nederlandse bedrijf The Protein Brewery (‘de eiwit brouwerij’). De oprichter van dit bedrijf, Wim de Laat, is microbioloog, en nu ook ondernemer. Hij ontdekte een schimmelstam die koolhydraten kan omzetten in eiwitten. Belangrijk daarbij is dat dat eiwit dezelfde (noodzanelijke) aminozuren bevat als gewoon vlees.

Deze uitvinding heeft in beginsel de mogelijkheid om de veehouderij enorm te laten inkrimpen, zonder dat de kwaliteit van de voedselvoorziening in gevaar komt. Want de schimmels kunnen hun eiwit produceren op basis van koolhydraten uit aardappelen, mais, cassave of suikerbieten. Dat soort koolhydraten is wereldwijd in grote hoeveelheden beschikbaar.

Smaak naar keuze

Dit aldus verkregen eiwit heeft de naam Fermotein gekregen, wat verwijst naar de productie door schimmels - het gaat als het ware om een proces van fermentatie. Het eindproduct is een poeder zonder smaak of reuk. Dat is waarschijnlijk op zich ‘niet te vreten’, maar het kan natuurlijk wel worden verwerkt in oneindig veel producten die eiwit moeten bevatten, waarbij er smaak en geur naar wens kan worden toegevoegd.

De in Breda gevestigde Protein Brewery is vooralsnog van plan om 150 duizend kilo Fermotein per jaar te produceren. Tegelijk speelt het met de gedachte om wereldwijd vele ‘proteïnebrouwerijen’ op te (laten) zetten. Want lokale verwerking van de koolhydraartijke producten is duurzamer dan eerst met die producten te slepen en vervolgens het eiwitpoeder te distribueren.