Direct naar artikelinhoud

Aandeelhouder ASR schaart zich achter oproep pensioenfondsen: 'Unilever, blijf duurzaam'

Verzekeraar ASR - met een belang van 5,8 procent een van de grootste aandeelhouders van Unilever - schaart zich achter de oproep van twee pensioenfondsen aan het concern niet voor de snelle winst te gaan. ASR liet dat zaterdag weten in een reactie op de ingezonden brief van de pensioenfondsen PMT en PME in de Volkskrant. 'Wij vinden dat Unilever moet vasthouden aan de ingezette duurzame koers. Het levert naar onze ervaring op de lange termijn hetzelfde rendement én een betere wereld op.'

Het productieproces in de pindakaasfabriek van Calve in Rotterdam. De fabriek is eigendom van moederbedrijf Unilever.Beeld anp

Het Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) en het Pensioenfonds van de Metalelektro (PME) maken zich zorgen over de plotselinge koerswijziging van het concern. Unilever kondigde deze week aan zich voortaan op korte-termijndoelen zoals het verhogen van de aandelenkoers en de winst te zullen richten, om de aandeelhouders tevreden te houden. Maar pensioenfondsen als PMT en PME beleggen juist voor de zeer lange termijn. 'Wij steunen uw focus op de lange termijn en op duurzaamheid, ga daar alsjeblieft mee door', schrijven ze vandaag in de Volkskrant. PMT en PME zijn na het ABP en het Pensioenfonds Zorg en Welzijn de grootste pensioenfondsen van Nederland.

Na de mislukte overnamepoging van het Amerikaanse concern Kraft Heinz is het bestuur van Unilever bij zichzelf te rade gegaan. Woensdag maakte Unilever bekend 'opties te verkennen om versneld aandeelhouderswaarde te creëren'.

In de praktijk zou dat neerkomen op saneringen, het afstoten van de minst rendabele activiteiten en het inkopen van eigen aandelen in plaats van te investeren in nieuwe activiteiten. Het betekent dat Unilever zich vanaf nu vooral gaat bekommeren om de beurskoers.

Vrijdag benadrukte Unilever die strategiewijziging nogmaals. Financieel directeur Graeme Pitkethly zei op een bijeenkomst voor analisten dat het ongevraagde bod van Kraft Heinz een belangrijk 'keerpunt' is. Dat bod maakte volgens hem duidelijk dat de beurskoers van Unilever te laag is en dat het concern zijn aandeelhouders dus tekort doet. 'Dit moment zullen we niet verkwanselen', aldus de topbestuurder.

Ongevraagd bod

PMT en PME hebben niet bij andere pensioenfondsen geïnformeerd hoe die denken over de ommezwaai van Unilever. Een woordvoerder van PGGM, die het beleggingsbeleid uitvoert voor Zorg & Welzijn, wil daar op dit moment niets over zeggen. APG, dat belegt voor het ABP, wil niet ingaan op het beleid van één specifiek bedrijf.

Unilever lijkt een nieuw vijandig bod af te willen wenden door snel de beurskoers te verhogen, waardoor het bedrijf te duur wordt voor potentiële kopers. Er zijn ook andere manieren om een vijandige overname te voorkomen. Het bedrijf had bijvoorbeeld beschermingswallen kunnen opwerpen, zoals een zogenoemde gifpil.

Deze beschermingsconstructie geeft het bestuur het recht nieuwe aandelen uit te geven aan een bevriende stichting. Daardoor verwatert het belang van de bestaande aandeelhouders, waaronder dat van de vijandelijke opkoper. KPN zette in 2013 zo'n gifpil in om een overname door de Mexicaan Carlos Slim te voorkomen.

Een andere effectieve beschermingsconstructie is de bevriende stichting het recht geven de activiteiten van de dochtermaatschappijen over te nemen. De houdstermaatschappij die de vijandelijke opkoper in handen probeert te krijgen, wordt dan gereduceerd tot een lege huls.

Hoofdkantoor Unilever in Rotterdam.Beeld anp

Hoogleraar

Hans Schenk, hoogleraar economie aan de Universiteit Utrecht die is gespecialiseerd in fusies en overnames, zegt dat hij voor beschermingsconstructies had gekozen. 'Maar dat had Unilever moeten doen voordat Kraft Heinz belangstelling toonde. De vergadering van aandeelhouders moet zo'n beschermingsconstructie goedkeuren en het is niet zeker dat die nu nog akkoord gaat.'

Schenk merkte de laatste tijd al dat de Angelsaksische aandeelhouders van Unilever morden over de beurskoers. Als dat ertoe leidt dat het bestuur echt de strategie gaat veranderen, is dat zeer kwalijk, aldus Schenk. 'Want Unilever is een van de weinige beursgenoteerde bedrijven die voor vergroening van de activiteiten heeft gekozen.'

Schenk verwacht wel dat Unilever op korte termijn een aandelen-inkoopprogramma van rond de 10 miljard euro zal presenteren. Het inkopen van eigen aandelen is een populaire manier om snel de eigen beurskoers op te krikken.

De houdstermaatschappij wordt gereduceerd tot een lege huls
Er zijn ook andere manieren om een vijandige overname te voorkomen

Dijsselbloem: Unilever bescherm jezelf

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën roept Unilever op een beschermingsconstructie op te werpen om zo een overname te voorkomen van 'de aasgieren, de hyena's die je bedrijf proberen kapot te maken'. Hij zei dat zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. 'Unilever is voor ons een cruciaal bedrijf. Durf je korte-termijnaandeelhouders te weerstaan. Durf tegen hen te zeggen: ik ga niet dat lange-termijnperspectief loslaten en zo nodig bescherm ik mijzelf tegen dit type agressieve overnames.'