Direct naar artikelinhoud

Na jaren van minder eet Nederland weer meer vlees

Een winkelunit in de Markthal RotterdamBeeld ANP

Nederlanders aten in 2016 iets meer vlees dan in 2015. De trend van dalende vleesconsumptie van de afgelopen jaren zet daarmee niet door. Dat meldt de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research. 

Per persoon aten Nederlanders in 2016 gemiddeld bijna 77 kilo (botten meegerekend) vlees per persoon. Van 2010 tot 2015 daalde die hoeveelheid van zo’n 79 kilo naar ruim 76 kilo. Varkensvlees wordt het meest gekocht: bijna de helft van het totaal. Daarna volgt pluimvee (bijna een derde en vooral kip) en vervolgens rundvlees (een vijfde). Paardenvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten.

Wakker Dier waagt zich niet aan een verklaring van de stagnering, maar is er wel teleurgesteld over. “De huidige vleesconsumptie is voor mens, dier en milieu niet houdbaar. Helaas laten deze cijfers zien dat dit besef in Nederland nog niet is doorgedrongen.”

De stelling dat minder vlees eten beter voor de gezondheid zou zijn is ‘zorgelijk’.
Dé van de Riet, Centrale Organisatie voor de Vleessector

Wakker Dier wijst er ook op dat de vleesconsumptie in Nederland beduidend hoger is dan volgens het Voedingscentrum nodig is voor een gezond eetpatroon. “De vleesconsumptie gaat niet alleen ten koste van de gezondheid van de grote vleeseters zelf. Zo gebruiken we meer dan 6,5 miljoen varkens per jaar om onze honger naar varkensvlees te stillen. We verorberen samen zo'n 141.000 kalveren en ruwweg 185 miljoen vleeskuikens.” 

Na jaren van minder eet Nederland weer meer vlees
Beeld Trouw

De productie van vlees is ook belastend voor het milieu, doordat het gepaard gaat met een hoge uitstoot van broeikasgassen. Mede om die reden adviseerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in 2014 dat de overheid Nederlanders zou moeten stimuleren om minder vlees te eten.

Nederlandse consumptie lager dan in Frankrijk en Duitsland

Dat zij dat de afgelopen jaren inderdaad hebben gedaan, komt waarschijnlijk door de economische crisis, vermoedt de Centrale Organisatie voor de Vleessector. “Veel mensen hebben het een aantal jaren financieel echt moeilijker gehad en hebben vlees wat vaker overgeslagen”, zegt woordvoerder Dé van de Riet.

De stelling dat minder vlees eten beter voor de gezondheid zou zijn, noemt Van de Riet ‘zorgelijk’. “Vlees is een product met een hoge voedingswaarde en goede bouwstoffen. Het gaat niet aan om daar zomaar eventjes overheen te stappen.”

De vleesconsumptie per persoon wordt berekend op basis van karkasgewicht, dus vlees inclusief been. Als vuistregel geldt dat daarvan ongeveer de helft uit vlees en vleeswaren bestaat. Producten waar vlees in zit verwerkt, zoals lasagne en kippensoep, zijn in de berekeningen buiten beschouwing gebleven. “Er is dus reden om de kentering nog wat naar boven bij te stellen”, zegt Dé van de Riet. De vleesconsumptie per persoon in Nederland ligt lager dan die in Frankrijk, Duitsland en het gemiddelde van de EU, maar hoger dan die in het Verenigd Koninkrijk en België. In de meeste EU-lidstaten is de vleesconsumptie per persoon de afgelopen jaren iets gedaald.