karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Gezondheid dankzij kwantumbiologie?

Gezond eten en lekker leven zijn twee zaken die heel goed samengaan. Wat een gezond voedingspatroon is, weet vrijwel iedereen wel ongevéér: vers, groenten, fruit en afwisseling. Wie echt álles wil weten over gezond eten en leven, kan zich extreem gaan verdiepen in producten, stofjes, moleculen en nóg kleiner en kan zo in de verwarrende wereld van de kwantumbiologie tot boeiende ontdekkingen komen.

Groentekweek in de stad, in de winkel

growing undergroundStadslandbouw, ofwel groentekweek in de stad kent ‘moderne hippies’ die braakliggende grond bebouwen en high-tech ondernemers in led-verlichte ruimtes. In Londen is nu een oude ondergrondse bunker omgebouwd tot groentetuin, en Marks & Spencer wil in zijn foodstores aardbeien kweken die mensen zelf kunnen plukken.

Voedsel slimmer en zuiniger verwerken

Moet de voedselproductie sterk omhoog om straks alle monden te kunnen voeden? Nee hoor, meent professor Remko Boom. Het is voldoende om slimmer en zuiniger om te gaan met alle voedsel dat ons nu ter beschikking staat. Hij zette dat uiteen tijdens de laatste publiekslezing van het project Foodtopia in museum Boerhaave in Leiden.

Kweekvlees hamburger nog niks

Een hamburger van kweekvlees smaakt niet lekker, hapt niet lekker, mist vitamine en is hartstikke duur. Dat zei professor Mark Post, die man die een jaar geleden de eerste hamburger van kweekvlees presenteerd. Deze week ontving hij een Kweekvlees Kookboek.

Walgen van algen? Welnee!

algen
Algen in een sloot zien er meestal vies uit. Dat water is nog te smerig om je modderlaarzen mee schoon te spoelen. Toch zijn sommige algen buitengewoon interessant om te dienen als voedsel. Ze zijn, in gedroogde vorm, als het ware een soort groene aardappelmeel: toepasbaar in oneindig veel voedingsmiddelen.

Vlees kweken kan nu zonder dieren

De eerste eerste hamburger met kweekvlees zal begin augustus in Londen worden bereid en gegeten. Daarmee wordt eindelijk een jarenoude belofte ingelost: dat we losse stukjes vlees in een laboratorium kunnen kweken, helemaal zonder dieren. Het blijft voorlopig een wetenschappelijk experiment, want het vlees kostte 290.000 euro.