karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Duurzaamheid duidelijk gemeten

Wat is precies ‘duurzaam’ voedsel, en hoe meet je dat? Om de duurzaamheid te meten is er nu een methode ontwikkeld door The Sustainable Consortium (TSC). Die methode wordt erkend en ondersteund door supermarkten, voedingsbedrijven, boeren en natuurorganisatie van over de hele wereld.

Duurzame voeding ‘in kaart gebracht’

duurzame voedingDuurzame voeding, prima - maar wat is het precies? Een nieuw ontwikkelde ‘kenniskaart’ wil alle aspecten rond duurzaamheid en voeding letterlijk ‘in kaart brengen’. Met enkele simpele hoe-wie-wat-welke-waar vragen én antwoorden gaat de kenniskaart niet erg diep, maar hij geeft wel overzicht.

Minder duurzame vis verkocht - goedzo

Duurzaam geproduceerd voedsel wint terrein; vorig jaar werd er 18 % meer van verkocht. Van duurzame vis werd er minder verkocht - en dat is in dit geval goed, want duurzame visvangst betekent dat je soms een jaar minder moet vangen om overbevissing tegen te gaan.
De toename van duurzame voeding zat hem vooral in eieren en koffie; ook ‘discount-supers’ als Aldi en Lidl verkopen nu vaak vooral FairTrade koffie. Alle cijfermateriaal is te vinden in de Monitor Duurzaam Voedsel.

Gaan we toch plastic eten?

Van onze berg plasticafval komt een deel in zee terecht. Nu is aangetoond dat plankton plastic deeltjes kan eten. Kreeftjes eten het plankton, vissen eten de kreeftjes en wij eten weer die vissen - met dus mogelijk minuscule deeltjes plastic erin. Een flimpje toont hoe plankton plastic eet.

Het is Moeder Aarde die ons voedt

Al ons eten komt uit de grond voort; ook vlees kan alleen ontstaan omdat dieren voeder eten. Dus goed om ten minste eenmaal per jaar stil te staan bij de vruchtbaarheid van de grond. Doe dat vandaag, 22 april, de Dag van de Aarde. Zegt een boer met gezond verstand: ‘Ik voed de grond, de grond voedt het gewas.’

Chocola is te goedkoop

cacaobonenEen cacaoboer verdient niet veel aan de chocola die wij met zo veel smaak eten. Van elke euro die wij in de winkel betalen, komt 6,5 cent terecht bij de primaire producent van cacao. Supermarkt en fabrikant ontvangen er 79 cent van. Aldus meldt de Cacao Monitor 2015.

Verbeteringen in voedselproductie

Dat de voedselproductie duurzamer moet, daar is iedereen het wel over eens. Gelukkig wordt daar ook op veel plekken aan gewerkt. Het ministerie van EZ kreeg na een oproep 78 ideeën aangereikt. De 16 beste projecten ontvangen samen een bescheiden subsidie van € 0,7 miljoen. Voor de beste drie of vier projecten komt nog eens 1,1 miljoen beschikbaar.

Voedselsysteem moet gezonder, zegt WRR

Consumptie én productie van voedsel moeten nu echt gezonder en duurzamer worden. Dat adviseert de belangrijke denktank WRR aan de regering in zijn rapport ‘Naar een voedselbeleid’. De belangen van de (internationale) handel en industrie moeten niet gaan boven die van gezondheid voor mens en milieu.