karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Tegen de voedselverspilling

Kromme komkommers, misvormde tomaten of ander fruit halen vaak de winkel niet eens. Zonde, vinden de drie meiden van Kromkommer. Verzamel dat spul bij tuinders en maak er soep van, is hun idee. Om dat grootschalig aan te pakken, hebben ze geld nodig, en zoeken nu investeerders.

Duurzaam, mits het betaalbaar is

Fatsoenlijk omgaan met dieren, het milieu en met werknemers - kortom: duurzaam te werk gaan. Dat eisen steeds meer consumenten. Bedrijven in agro en voeding realiseren zich dat, en vormden voorjaar 2013 samen een Alliantie. Een doel is om duidelijk te maken dat duurzaamheid ook betekent: fatsoenlijk omgaan met winst.

De echte prijs van koffie

Betalen we wel de juiste prijs voor een kop koffie, of een pak bonen of pads? Zit bij de prijs, behalve de kosten voor arbeid en energie, ook de kosten voor vervuiling, watergebruik en ontbossing? Die vragen komen op 30 oktober aan de orde op de zesde Max Havelaar lecture. Een lezing in het Engels dus.

Voor €1 miljard aan bio-voedsel verkocht

bionextBiologisch voedsel wordt voor het overgrote deel verkocht via gewone supermarkts en bio-supers. De afzet via ouderwetse markten, boerderijen en speciale bio-supers, draagt voor maar 7 % bij aan de omzet. De totale verkopen aan biologisch eten was vorig jaar net iets meer dan een miljard euro. Aldus een Trendrapport van Bionext.

KRomkommer niet weggooien

lovewortelsEen kromme komkommer haalt de supermarkt niet, en belandt helaas soms op de composthoop. Zonde, vindt 'Kromkommer', een initiatief van twee jongedames. Zij proberen 'afgekeurde' verse groenten en fruit toch te verkopen, vooral in de buurt van Rotterdam.

Foodiebag begint gewoon te worden

Vandaag, 3 september, is Duurzame Dinsdag. Rondom voeding is nog veel aan duurzaamheid te winnen. Genomineerd voor de duurzaamheidsprijs is onder meer de Foodiebag: een simpele manier om zonder schaamte een flinke restant eten vanuit een restaurant mee naar huis te nemen.

UPDATE: Foodiebag is de winnaar.