karnemelk-roze
karnemelk is gezond

Umami, de vijfde smaak

Umami is een smaak die lastig is te duiden. Het is het Japanse woord voor 'hartig', en we kennen het vooral als smaakversterker. Bijvoorbeeld het in chinees eten vaak gebruikte ve-tsin is heel erg umami. Maar oude kaas ook.

Smaken

Met smaken is wat raars aan de hand. De meeste mensen hebben een voorkeur voor zoet en ook wel zout. En een afkeer van zuur en ook wel van bitter. Helaas staat deze voorkeur op gespannen voet met keuzes voor gezonde producten.

Proeven

proeven-tongProeven doen we met de tong. En wel met speciale gebieden, zoals te zien op deze afbeelding. Maar die klopt niet erg. We proeven alle smaken met de hele tong, en ook een beetje met het gehemelte. Op de getoonde gebieden is de smaakbeleving wel heviger, omdat daar extra veel smaakpapillen zitten.

De chemie van zout

Zout is gewoon een chemische verbinding. Zoals al het voedsel bestaat uit een combinatie van chemische stoffen, net als ons hele lichaam. Maar met zou is wel wat bijzonders aan de hand.

Zout

Een mens heeft zout nodig. Zonder zout wordt je 'flauw': slap, futloos. Een echt gebrek aan zout kan zelfs tot ziekte leiden. Maar geen zorgen daarover: in Nederland loop je eigenlijk alleen kans om (veel) te veel zout binnen te krijgen. En dat kan ook tot ziektes leiden, vooral hoge bloeddruk.

Uit de schatkamer van de natuur

De natuur levert ons alle voedingsmiddelen die we nodig hebben. Logisch: was dat niet zo, dan zouden we niet bestaan. Maar de natuur levert ook veel eetbare dingen die we niet echt nodig hebben, maar die het leven wel extra lekker en leuk maken. Bijvoorbeeld kruiden en specerijen.