karnemelk-roze
karnemelk is gezond

De vinkjes mogen nog een jaar blijven fladderen

vinkjesHet groene en blauwe vinkje mogen nog een jaar langer blijven, tot mei 2017. Dat heeft minister Edith Schippers van VWS besloten. Na die datum geldt voor deze ‘vinkjes’: veranderen of wegwezen. Daar wil de Consumentenbond graag aan meehelpen - die heeft de oorlog verklaard aan de onduidelijke vinkjes.

Wat betekenen die vinkjes ook alweer?
Het groene vinkje is een ‘gezonde keuze’. Het gaat hier om producten die passen binnen de Schijf van Vijf, en dan nét iets beter zijn dan vergelijkbare producten: bijvoorbeeld met net iets minder suiker, zout of vet.
Het blauwe vinkje is bedoeld voor producten die niet passen binnen de Schijf van Vijf, en die je dus voor een gezonde voeding helemaal niet nodig hebt: zoete of zoute dingen, snacks, frisdrank, koek, cake en snoep, bijvoorbeeld. Maar ook hier: ze zijn nét iets minder slecht dan vergelijkbare producten zónder dat vinkje. Toch kiezen voor zulke niet erg gezonde producten heet een ‘bewuste keuze’.

Richtlijnen Goede Voeding

De criteria op grond waarvan de vinkjes worden verleend, komen deels uit de Richtlijnen Goede Voeding. En die richtlijnen (die ook de basis vormen voor de Schijf van Vijf) zijn eind 2015 gewijzigd. Dus moeten ook de criteria voor de vinkjes iets anders. Maar dat gaat kennelijk niet zo snel - het lukte niet voor mei dit jaar. Daarom mogen de vinkjes nog een jaar rondfladderen voordat ze worden aangepast.

Openbare discussie

De organisatie achter het vinkje, de stichting Ik Kies Bewust, beseft terdege dat er gemor is over dit keurmerk. Nu het vinkje 10 jaar bestaat, wil de stichting een openbare avaluatie over het nut ervan. Dat gebeurt op 21 april, ’s avonds, en vanaf 28 maart mag iedereen zich inschrijven voor deelname aan het debat.  Waar dat inschrijven moet, is nog onbekend, mogelijk via deze pagina van Foodlog.