"10 TIPS VOOR EEN TOPFITTE HERFST" - Nieuwsbrief Alles over Voeding 17-9

headerbeeld
Voedingsnieuws van 25 april 2024   
 

 

“10 tips voor een topfitte herfst”

lachende pompoenWe gaan de herst in, met minder zon, minder warmte en minder plukverse bessen en kruiden. Zou het lukken om topfit te blijven dankzij 10 goeie tips?
Ja hoor, gaat prima lukken, voor wie alle 10 tips strikt en consequent opvolgt. Maar waarom zo moeilijk doen? Waarom eigenlijk 10 tips? Omdat dat een mooi rond getal is, of omdat het zo lekker ‘bekt’? Zeven tips kunnen ook voldoende zijn. Zelfs 3 tips volstaan. Deze 3: eet gezond, beweeg voldoende, maak je niet onnodig druk. Daar blijf je fit bij.

Geen peptalk

Voor alle duidelijkheid: wij van Alles over Voeding houden niet zo van opgepompte peptalk. Nog altijd zijn er veel aanbieders van producten, middeltjes en methodes om ‘IN 10 WEKEN FIT! te worden’, of kilo’s af te vallen, of om veel meer energie te krijgen. En vooruit, in drie weken moet er ook al veel kunnen, of zelfs in tien dagen – met behulp van een witboek, ter waarde van 47 of 97 euro of zo.

Lekker laten waaien

Laat die adviezen lekker waaien in de herfstwind. Iedereen die wat om zich heen kijkt en wel eens wat leest, weet best wat er nodig is om gezond te blijven of te worden. Gewoon gezond eten is erg belangijk.
Tip 1 – Eet dus veel groente en fruit, niet te veel rood vlees, hou op met ‘zoete troep’, en liever vers dan sterk bewerkt. Verder maakt het allemaal niet veel uit.
Tip 2 – Voldoende bewegen natuurlijk. Ingespannen sporten is prima, maar belangrijker is om niet uren achter elkaar stil te zitten aan een bureau.
Tip 3 – Maak je niet onnodig druk of bezorgd. Stress is goed, als je lichamelijk of geestelijke moet presteren, maar niet om je te ergeren. Zorgen voor een ander is ook goed voor je eigen welzijn, maar zorgen die zich alleen afspelen in je hoofd maken je ziek.

Zo moeilijk is het niet om gezond te leven.


Alles over voedsel(productie) op de Dutch Agri Food Week

Campagnebeeld DAFW 2Nederland is een ‘supermacht’ op het gebied van voedselproductie, zo wordt wereldwijd erkend. Wat dat allemaal inhoudt, wordt uitgebreid gepresenteerd tijdens de Agri Food Week van 9 t/m 19 oktober. Bedrijven, scholen, universiteiten, onderzoeksinsstituten en discussiecentra door het hele land doen mee. Op pakweg 75 plaatsen in het land is er wat te doen.

Soms is er alleen een open dag, soms kun je bier proeven. In het Poultry Expertise Center in Barneveld wordt gesproken over de toekomst van de eier- en kippenvleessector. In Kerkwerve (Z) houdt de wierkwekerij de ’wierderij’ een inspiratiemiddag.
In Wageningen gaat het de diepte in, met lezingen, discussie of symposia over voedselverspiling, duurzaamheid, ‘nieuwe wegen naar gezonde voeding’, voedselinnovaties, de flexitariër, de ‘Eiwit-dialogen’ (over vlees en alternatieven) en de vraag ‘Hebben we nog vertrouwen in voedingswetenschappen?’

Op de website van de AgriFoodweek is een uitgebreid programma te vinden als pdf, of een interactieve kaart van Nederland met alle evenmenten.

Binnen deze week valt ook Wereldvoedseldag, wereldwijd traditioneel op 16 oktober, maar in Nederland dit jaar geactiveerd op zaterdag 14 oktober.


1 : 5 gaat dood aan slecht voedingspatroon

Dood gaan we allemaal, en je moet érgens aan dood gaan. Maar doodgaan aan ongezond eten is wel heel suf. Toch gebeurt dat met één op de vijf personen, zo leert onderzoek. Een slecht voedingspatroon is de op één na grootste risicofacor; alleen roken is nog slechter, maar dat is dan ook sluipende zelfmoord. Aandoeningen als hoge bloeddruk en diabetes houden sterk verband met ongezond eten en leven.


Koester je microben

boek remco kort de microbemensVoedselvergiftiging en infectieziektes kunnen veel ellende veroorzaken, en daarom bestrijden we dit ‘ongedierte’ met hygiëne en antibiotica. Die bestrijding heeft echter een keerzijde: bijna álle bacteriën gaan dood. En dat is ongezond en gevaarlijk, want veel soorten bacteriën hebben we juist hard nodig voor de spijsvertering en ons welbevinden, zo betoogt professor Remco Kort in zijn vandaag verschenen boek ‘De microbemens’.

Essentieel voor spijsvertering

Zonder de ettelijke miljarden bacteriën in onze darmen kunnen we niet overleven, omdat ze essentieel zijn voor de spijsvertering, en dus voor het vrijkomen van nuttige eiwitten, vitamines en mineralen. Maar microben (bacteriën, virussen, gisten, schimmels) helpen ook bij de aanmaak van hormonen, of spelen daarbij zelfs een hoofdrol.

Lees verder.

 


Nieuwe Belgische 'Voedingsdriehoek'

voedingsdriehoek belgieBelgië heeft een nieuwe ‘voedingsdriehoek’. De aanbevelingen daarin komen uiteraard vrijwel overeen met die voor Nederland. Direct valt op dat de driehoek ‘op bij kop’ staat, met als gevolg dat de belangrijkste dingen bovenaan staan - best logisch. De producten die je ‘beter niet kunt eten’ staan zelfs helemaal niet in de driehoek, maar in een gevaarrode cirkel daarnaast. In deze cirkel staan vooral sterk bewerkte producten met veel zoet, zout en vet, en vleeswaren, alcohol, snoep, gebak, snacks en fastfood.

Lees verder.

 


Misbaksels

banaan rotsinaasappeltje schimmel
Fruit is hartstikke gezond, maar eet het wel op tijd op. Gaat het toch mis, dan kan dat wel een heel mooi resultaat opleveren. Een klik op de sinaasappel geeft een flinke vergroting.


 

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter