Tuinbouw in de stad, 't moet - Nieuwsbrief Alles over Voeding 17-4

headerbeeld
Voedingsnieuws van 25 april 2024   
 

 

Tuinbouw in de stad - geen ontkomen aan

Het is een beetje hip en wat hyperig, maar het lijkt onontkoombaar: urban farming en verticale landbouw. Urban farming (wat je ook gewoon stadslandbouw kunt noemen) is het gebruik van oude fabriekshallen, platte daken of stukje braakliggende grond om groente op te verbouwen. Verticale landbouw gaat veel verder: op industriële schaal groente telen in meerdere lagen en onder ledlicht.

Onnatuurlijk, maar ja...

verticale landbouwEen veelgebruikt bezwaar tegen deze vormen van voedselverbouw is dat het ‘onnatuurlijk’ is; als gewassen niet meer in contact staan met de aarde en met lucht en zonlicht, kunnen ze nooit echt gezond zijn. Dit is een te respecteren opvatting, die evenwel lastig met bewijs te ondersteunen is.
Bovendien: wat is ‘natuurlijk’? Is het ‘natuurlijk’ dat (wereldwijd) inmiddels meer dan de helft van alle mensen dicht op elkaar wonen in steden? Die trend van verstedelijking zet alleen nog maar door. Stadsbewoners worden ook steeds veeleisender in allerlei opzichten.

Onontkoombaar

vercial farmOveral op de wereld komen er steeds meer steden bij met 10 - 20 miljoen inwoners. Om die dagelijks te voorzien van voldoende voedsel is enorm veel transport nodig met kleine en grote vrachtwagens – wat duur, vervuilend en verspillend is en de versheid van het voedsel niet ten goede komt.
Om alle bewoners van de megasteden van voldoende en vers voedsel te kunnen blijven voorzien, lijken vormen van stadslandbouw of vertikale landbouw onontkoombaar. Dat kán inmiddels ook. De technieken ervoor bestaan al en zijn sterk in ontwikkeling. In de tv-documentaire Tegenlicht van 23 april 2017 komen diverse initiatieven uit de VS en Europa aan bod.

Het Westland als voorbeeld

In Nederland valt de noodzaak voor ‘verticale landbouw’ nog reuze mee. Hier hebben we al het Westland en andere kassengebieden, die heel veel voedsel leveren aan steden die dichtbij liggen. Het zijn overigens juist deze high tech teelten in moderne kassen die de basistechnieken leveren voor ontwikkelingen elders in de wereld.

Graanvelden blijven

Stadslandbouw zal overigens altijd slechts een deel van de voedselproductie voor zijn rekening kunnen nemen. Het zal vooral gaan om verse producten, zoals sla en andere bladgroenten alsmede kruiden en cressen. Sperziebonen, erwten, spruitjes en dergelijke zullen (voorlopig) nog beter in de openlucht worden geteeld, en dat geldt natuurlijk zeker voor granen, aardappelen en sojabonen.


Appels, peren en kersen dit jaar duurder

appelbloesemDe nachtvorst van de afgelopen twee weken heeft op diverse plekken fruitbomen beschadigd. Door de relatief warme maand maart liepen de bomen snel uit. De nachtvorst na half april kwam daarom zeer ongelegen. Het is de verwachting dat hierdoor dit jaar de oogst aan appels, peren en kersen lager zal uitvallen, met hogere prijzen als gevolg

De nachtvorst deed zich niet alleen in Nederland voor. Ook België had er last van, net als fruittelers in Frankrijk, Duitsland, noordelijk Italië en Hongarije.



De dokter adviseert geen pillen, maar paprika

puntpaprikaatjeGezond eten en de nodige beweging, kunnen helpen voorkomen dat ziektes als diabetes, obesitas, reuma en maag-darm-leveraandoeningen ontstaan. Dit inzicht is al lang bekend natuurlijk, maar er zijn gestaag meer artsen en gezondheidscentra die hier ook naar handelen. Zij schrijven geen pillen meer voor, maar geven advies waarmee de ‘patiënt’ echt gezond wordt én blijft.


Lees verder

Kwekers werken aan ‘natuurlijke krachtvoeding’

WatVersInhoudtGroenten en fruit bevatten van nature veel nuttige stoffen, zoals vitamines. Sommige gewassen of rassen hebben daar extra veel van. Een groep kwekers wil hierop gaan veredelen. Doel is een assortiment natuurlijk krachtvoeding  die bovendien erg goed maakt. De verzamelnaam wordt ‘Vers+’.


Lees verder

Zo ontstaat diabetes type 1

Lang is gedacht dat diabetes type 1 (de ‘echte’ suikerziekte, ook wel jeugd-diabetes genoemd) ontstaat door een ontregeling van de eigen afweer. Nieuwe inzichten leren dat deze vorm van diabetes ontstaat omdat zogeheten bèta-cellen per ongeluk geen insuline meer aanmaken, maar in plaats daarvan een ander (nutteloos) eiwit. Waaróm dit fout kan gaan, is nog niet bekend.


Lees verder

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter