Anders gaan eten, want anders.. Nieuwsbrief Alles over Voeding, 17 - 3

headerbeeld
Voedingsnieuws van 19 april 2024   
 

 

‘We moeten anders gaan eten, want anders….’

krokussen oranjeHet is net lente geworden – hoe staat het nu met alle goede voornemens van begin dit jaar om echt gezonder te gaan eten? Dat houdt niemand bij. Maar nu Linda de Mol gaat lijnen zullen er vast veel mensen gaan meedoen, naar verwachting vooral vrouwen. Prima toch? Een goed idee hoeft nooit gebonden te zijn aan de start van een nieuw jaar of een nieuw seizoen.

Samen anders doen, dat helpt

Gezonder eten en leven is eigenlijk altijd een kwestie van samen doen, zo is al vaak gebleken. Zo kun je elkaar steunen en stimuleren. Eerder al maakten we melding van de activiteiten door de gemeente Amsterdam, waar met steun van een (VVD-)wethouder de lokale overheid maatregelen neemt of ondersteunt om gezonder leven en eten makkelijk te maken, zeker voor kinderen. In het Amsterdamse Pakhuis De Zwijger -broedplaats voor maatschappelijke vernieuwing- wijdde er een serie bijeenkomsten aan die eindigt op dinsdag 28 maart. Daar wordt verslag gedaan van een tocht door ‘het eetparadijs’: de schier oneindige verzameling snacktenten, broodjeszaken, eetcafé’s, automatieken en karretjes met álle soorten voedsel, die je overal in de stad kunt vinden.
Deze activiteit past overigens in een breder programma van De Zwijger dat zich richt op de ‘voedseltransitie’ die nodig wordt geacht.

Dorp Leende gaat gezond

Opvallend was ook het nieuws over het Brabantse dorp Leende, GezondDorp Leendeeven ten zuiden van Eindhoven. Daar doen opeens heel veel bewoners ‘iets’ aan gezonder eten. Ze eten minder, of anders, en ze bewegen iets meer. Twee lokale artsen namen het initiatief, onder meer omdat in Leende relatief veel mensen overgewicht hadden. Reagerend op de keuzes van de bewoners doen nu ook de bakker en de snackbar mee: zij bieden meer brood met minder koolhydraten of snacks met gezonder vet. Er is ook een eigen website: GezondDorp.
Het is makkelijk om hier schamper over te doen: onzin, overdreven, niet goed gekozen, eenzijdig, een tijdelijk hype of ‘we zullen wel zien’. Wel, laat de rest van het land inderdaad maar eens zien waar dit toe leidt. Er zijn nú al mensen die hun diabetesklachten zagen verminderen of verdwijnen. Wat daarvan precies de oorzaak is, laat zich lastig wetenschappelijk veranwoord vaststellen. Feit is dat veel mensen in Leende zich nu beter voelen.
Dus: wat is het volgende dorp dat deze uitdaging aangaat?

Nee tegen obesogene samenleving

Het overvloedige aanbod van voedsel, op alle plekken, heet ook wel de ‘obesogene samenleving’, ofwel een samenleving die je als het ware pusht en stimuleert om zó vaak en veel te eten dat je ongezond zwaar wordt. Vooral voor kinderen en zoekende pubers is het erg moeilijk om bijna overal maar ‘nee’ tegen te zeggen.
Het Amerikaanse medisch tijdschrift The lancet schreef vorig jaar over de obesogene samenleving onder meer dit: "De omgeving en de vrije markt maken misbruik van zo ongeveer al onze biologische, psychologische, sociale en economische zwakheden, en maakt het op alle fronten aantrekkelijker om ongezond te eten.”
Vanuit de overweging dat de overheid er is om zijn burgers te beschermen, pleiten velen ervoor dat de overheid handelend gaat optreden en iets gaat doen tegen het overaanbod aan voedsel dat vaak helemaal niet zo gezond is.

Taak voor de overheid?

Het wordt interessant om te zien wat de nieuw te vormen regering op dit punt gaat doen. De VVD pleit altijd voor ‘vrije keuze voor burgers’ (maar bedoelt meestal: vrije keuze voor ondernemers om te mogen verkopen wat je wilt, aan wie je wilt). Tegenpool GroenLinks meldt niet veel over voeding, maar wil wel dat boeren sterk veranderen. Dat zal botsen met het CDA, dat sterk de boerenbelangen verdedigt. Dat doet mogelijke partner ChristenUnie ook, maar die ziet scherper toe op een gezonde levenswandel. D66 wil graag inzetten op’voedsel-educatie’ voor kinderen. Wat de diverse partijen voor de verkiezingen beloofden over voeding, is verzameld door het Voedingscentrum.

Heeft de overheid een taak in het stimuleren van gezonder eten en leven (met dus het risico op ‘betutteling)? Of moet iedereen dat helemaal zelf weten (met als gevolg een verziekte bevolking)?
--> Ga naar onze poll en stem mee.


Concrete tips om gezonder te eten

KiesGezondGezonder gaan eten - hoe doe je dat nou in de praktijk?
Een sterk advies is en blijft om het samen te doen met een partner, of met vrienden of vriendinnen. Maar dan nog - wat doe je wel, wat doe je niet? Het Vlaamse voedingsinstituut Nice heeft, verdeeld over zeven thema's, 28 concrete tips, en noemt die gemakshalve ‘concrEETtips’. Doe er uw voordeel mee.


Voorjaarsschoonmaak? Maak het niet té schoon!

desinfecterede zeerNu het zulk mooi weer wordt, krijg je al snel zin om de keuken, de woonkamer of het hele huis eens grondig schoon te maken. Goed idee! Maar, zo waarschuwen Voedingscentrum en Gezondheidsraad, doe dat niet ál te grondig. Ga niet kwistig soppen met desinfecterende middelen. Water en zeep zijn voldoende. Bij overmatig gebruik van desinfectantia neemt het risico toe dat bepaalde bacteriën resistent worden tegen die middelen, en dan zijn we met z’n allen nog veel verder van huis.
Bekijk het filmpje (2 min.) van de Gezondheidsraad.


Heeft die hamburgerkoe insecten gegeten? Gatver!

Vlees van een koe, varken of kip eten we graag. Van een vis of garnaal ook nog wel, en vis-eitjes (kaviaar) zijn zelfs een lekkernij. Van insecten gruwen de meeste mensen in westerse landen, ofschoon het prima eiwit is. Maar wat nu als we een gewone hamburger eten van een gewone koe die ook insecten heeft gegeten? Ook daar gruwen de meeste mensen van, zo leerde onderzoek door dr. Muriel Verain in Wageningen.


Lees verder



Spagetti van courgette, rijst van bloemkool

courgette spagettiAlle deskundigen zeggen het: we moeten meer goente eten, en minder koolhydraatvoeding zoals aardappelen, pasta of rijst. En ziedaar: er is nu spagetti te koop die gemaakt is van courgettes, en ‘rijst’ die gemaakt is uit bloemkool of broccoli. Deze producten, te koop bij Albert Heijn, ontvingen gisteren (vrijdag 24 maart) de Jaarprijs Goede Voeding 2017.


Lees verder

Kijktip buiten

Kom in de kasOp zaterdag 1 en zondag 2 april is het weer Kom in de Kas. Al voor de 40e keer houden door het hele land heen honderden kwekers van groenten, bloemen of planten open huis. Op de website KomInDeKas is te zien waar u allemaal terecht kunt en op welk moment. Op die site is in een filmpje van 3,5 minuut kort en snel al het nodige te zien van sommige bedrijven. Bovendien is er een ‘360 graden experience’, deels opgenomen met een drone. De toegang tot alle bedrijven is gratis, en vaak is er koffie, thee en limonade te verkrijgen.
Wie actueel op de hoogte wil blijven, kan Kom in de kas ook volgen op twitter: https://twitter.com/kom_in_de_kas


 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter