De koopkracht van je bord - Nieuwsbrief Alles over Voeding, 17-1

headerbeeld
Voedingsnieuws van 29 maart 2024   
 

 

Wat wilt u op uw bord? (Wat koopt u?)

karWat wilt u op uw bord? Ik doe een gok: lekker eten, dat ook gezond is. En natuurlijk veilig, diervriendelijke, niet te duur, en zonder dat er mensen voor werden uitgebuit of het milieu werd vervuild. Helaas gaan die dingen lang niet altijd samen. Waarom eigenlijk niet? Dat moet toch best kunnen?

Dit soort vragen werden afgelopen week op twee manieren beantwoord. Eenmaal door het RIVM en eenmaal door 150 toppers uit overheid, bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijke organisaties. De antwoorden vertoonden alleen overeenkomsten voor iemand die optimisme paart aan veel hoop en die geen gezond wantrouwen kent.

Een dozijn beloftes

De 150 toppers kwamen bijeen op de Nationale VoedselTop. Zonder diepgaande discussie rolde daar een slotverklaring uit met een dozijn prachtige beloftes. “We gaan gezonder en duurzamer eten”, luidde een van die beloftes. Dat “we” slaat niet op de 150 aanwezigen, maar … ja, er stond helaas niet bij op wie het allemaal betrekking moet hebben. Of wie dit gaat regelen, en hoe dan. Deze bijeenkomst had veel weg van een wederzijdse schouderklopperij tussen overheid en bedrijfsleven. Maar toch: hun beloftes zijn openbaar, en hun namen staan erbij. We houden het in de gaten.

Wat ligt er in 2040 op ons bord?

Integraaf voedselbeleidHet antwoord van het RIVM bestond uit het 90 pagina’s dikke rapport ‘Wat ligt er op ons bord?’ De achterliggende vraag was: wat zou er over 15-25 jaar op ons bord kunnen en moeten liggen? Het instituut keek daarbij naar veiligheid en duurzaamheid, maar lette ook op betaalbaarheid en enkele praktische zaken zoals wensen en gewoontes van burgers en consumenten.

Hormoonverstorende stoffen

Veilig is ons eten vrijwel altijd, aldus het RIVM. Zinvolle verbeteringen zijn nog mogelijk in de grootschalige productieketen en bij de mensen thuis (hygiëne).
Bovendien “vragen ontwikkelingen rondom hormoonverstorende stoffen en blootstelling aan mengsels van stoffen om aanvullend onderzoek.” Tevens is onderzoek gewenst naar de schadelijke effecten van stoffen in voedsel bij langdurig hoge inname.

Rol van de overheid

“De spanning tussen duurzaam, gezond en veilig voedsel op lange termijn, en het gemak, de betaalbaarheid en de economie op korte termijn vraagt ook om scherpe keuzen en een actieve rol van de overheid”, aldus het RIVM. En vervolgt: “Deze spanning geeft ruimte en legitimiteit voor de overheid om vanuit de collectieve waarden actief in te zetten op een gezonder en duurzamer voedselaanbod.”

Integrale prijs voor vlees

Met financiële prikkels kan de overheid iets sturen. Een voorbeeld daarvan is “het duurder maken van dierlijke producten zodat ook de kosten van milieuschade in de prijs worden inbegrepen.” Deze suggestie voor een meer integrale prijs voor vlees kan worden opgevat als een pleidooi voor een vleestaks.
De overheid moet zich volgens het instituut niet te machtig wanen. “Partijen die grote macht hebben in het voedselnet, zoals de inkooporganisaties voor supermarkten en de retail, hebben een sleutelrol in de voedseltransitie.”

Wat koopt u op uw bord?

Zo komen we toch terug op de vraag: wat wilt u op uw bord? Het antwoord mag ieder voor zich geven. Het is goed om daarbij te denken aan de twee rollen die ieder heeft: die van burger en van consument. Waar de burger ‘schoon en eerlijk’ eist, realiseert de consument vaak ‘lekker en goedkoop’.
De zoektocht is gericht op de combinatie van lekker, gezond, en mens-, dier- en milieuvriendelijk. Dat is misschien iets duurder. Maar dat voorkomt waarschijnlijk wel dat onze (kinds)kinderen een onbetaalbare rekening krijgen voorgeschoteld.


Lekker, goedkoop, veilig, gezond én duurzaam

RIVM Wat ligt op ons bordOns eten is lekker, makkelijk en goedkoop én het is veilig, gezond en duurzaam. Helaas zijn die zes zaken niet altijd tegelijk waar. Maar we moeten wel proberen dat zoveel mogelijk waar te maken. Dit is de kern van de boodschap van de publicatie ‘Wat ligt er op ons bord?’ van het RIVM. Diverse media pikten hier vooral de suggestie uit dat het goed is als we minder vlees gaan eten.


Lees verder

Nationale VoedselTop: veel fraaie voornemens

Heden, 26 januari 2017, was de Nationale Voedseltop, met 150 ‘invloedrijke beslissers’ uit overheid, bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijke organisaties. Doel was af te spreken wat ze de komende 5-10 jaar gaan doen om ons voedsel veiliger, gezonder en duurzamer te maken. En, eh, tja, daar rolde een vrij vage slotverklaring uit, vol met goede bedoelingen.


Lees verder

Hoe voedselgewassen de wereld verrijkten

food graphicNederland is al heel lang wereldkampioen in de productie van topkwaliteit pootaardappelen en exporteert jaarlijks een miljoen ton tomaten. Toch komen beide producten van oorsprong niet uit Nederland, maar uit Zuid-Amerika. De oorspronkelijk Nederlandse, of beter: noordwest-Europese bijdrage aan de wereldvoedselvoorziening bestaat uit onder meer suikerbieten, appels en sla.


Lees verder

Mag nepvlees wel ‘vlees’ heten? Ja

Mag een 'vegatarische schnitzel' eigen wel 'schnitzel' heten? Dat vroegen enkele politic zich eind vorig jaar af, mede op verzoek van de vleessector. 'Ja, dat mag', antwoordde minister Edit Schippers van Volksgezondheid de afgelopen week. Zij vindt de naamgeving 'niet onduidelijk', vertelde zij aan vakblad VMT.


kijktip-hoog

Kijktips voor de komende week:

Lokale bierbrouwerijen - Wat maakt al die lokale biertjes zo speciaal? ma. 30 jan. 20:25 uur, NPO 2.
In de fast-food keuken  - Hoe gaat het eraan toe in de keuken bij Kentucky Fried Chicken? di.31 jan. 20:30 uur, RTL-Z.
De Arabische keuken - Eerst aflevering van de serie 'Op zoek naar de granaatappel'. wo. 1 feb. 19:20 uur, NPO 2.
'Echt Italiaans brood'
- Aflevering "Italië" van een serie over brood. do. 2 feb. 22:20 uur, NPO 1.

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter