Oliebollen en diervrij vlees - Nieuwsbrief Alles over Voeding 16-12

headerbeeld nwsbr2016
Voedingsnieuws van 28 maart 2024   
 

Aan alle lezers van deze nieuwsbrief:

Gezond2017

 


Echt vlees zonder dieren(leed)

Hoe was het kerstdiner dit jaar: traditioneel met wild, een niet-wild stuk heerlijk vlees, of heel modern-verantwoord eens géén vlees? Alle tijd nu om rustig na te denken over gerechten met echt vlees waar geen dier aan te pas is gekomen. Producten gemaakt op basis van kweekvlees. Technisch is dit al mogelijk, commercieel gezien voorlopig nog (te) prijzig.

Natuurlijk

Kweekvlees wordt gemaakt in een laboratorium, of een fabriek. Maar wel vanuit een celkweek van een echt dier. Het gaat daarom om vlees dat net zo natuurlijk is als bijvoorbeeld een kropje sla of een tros tomaten uit de kas. Misschien niet ‘echt en authentiek’, maar wel voedzaam, en altijd beter dan junkfood.

Prikkelende ideeën

gebreid gehaktPrikkelende ideeën over wat er met kweekvlees kan (of zou kunnen) zijn te zien op de tentoonstelling 'Meat the Future' in het Cube Designmuseum in Kerkrade. Dit duurt nog tot 11 juni 2017. Net zo verrassend apart als dit bijzonder vormgegeven ‘museum’ is, zijn ook de ideeën over waar kweekvlees toe zou kunnen leiden.

Zonder dierenleed

Het ‘gebreide gehakt’, dat het zo leuk doet op de foto, is inhoudelijk niet meer dan een gimmick. Zinvol is het idee om zwezerik te maken, omdat de productie hiervan nu gepaard gaat met veel dierenleed (kistkalveren). Of foie gras, de vette ganzelever, al lijkt de productie hiervan nog lastig te zijn.

Tegen ondervoeding of pure luxe

Interessant is het idee om gedroogd kweekvlees te kneden in de vorm van bonen of rijstkorrels, om zo ondervoeding of honger in kwetsbare regio’s tegen te gaan.
De veeleisende westerse consument wordt bepaald niet vergeten. Er zijn in totaal 30 ideeën uitgewerkt om ‘iets’ te doen met kweekvlees, en diverse daarvan zijn pure luxe. Ze komen allemaal uit de koker van Next Nature Network.


Mag nepvlees wel ‘vlees’ heten?

Mag een ‘vegetarische schnitzel’ eigenlijk wel ‘schnitzel’ heten?
vegaslagerDe Duitse minister van Landbouw vindt van niet en wil zulke benamingen gaan verbieden omdat ze maar tot verwarring kunnen leiden. De vraag of dit ook zou gaan gelden voor kweekvlees, is interessant.

De ‘Vegetarische slager’ houdt waarschijnlijk wel van enige vrolijke verwarring. Alleen al met zijn naam, want deze slager slacht geen enkel dier en verwerkt uitsluitend plantaardig materiaal in zijn producten. De naamgeving van het assortiment is al even openlijk met een knipoog: gehackt, speckjes, tonyn of stoofvleesch. Dat scheelt maar weinig met het origineel, en dat schijnt ook zo te zijn met de smaak.


De oliebol: Hollands trots

De oliebol is onverwoestbaar Hollands, en dat geldt van Den Helder tot Maastricht, en van Terneuzen tot Nieuweschans. Hoe goed gebakken ook, een oliebol draagt niet bij aan een gezond menu, door gebrek aan nuttige voedingsstoffen. Dit wordt dan weer ruim gecompenseerd door de sociale en psychische voldoening van het ritueel ‘samen oliebollen eten’, al dan niet in combinatie met een bubbelwijntje.

oliebollen bakkenGrappig ook om te zien hoe een Amsterdamse oliebollenbakker een onvoldoende scoorde in een test van de volkse krant AD, maar dat het volk zelf juist massaal bij die bakker ging kopen. Gaan ‘nieuwe Nederlanders’ wellicht de Hollandse oliebol cultureel verrijken? Dat zou kunnen, gezien de in de Volkskrant geportretteerde ‘Afribol’: een oliebol verrijkt met kokos en cayennepeper, die zeer in de smaak valt.

Een goede en lekker oliebol is niet te vet. Hoe krijg je dat voor elkaar? Voedselprofessor Jaap Seidell legde het in het Parool uit:
"De hete olie (180 tot 190º C, dat luistert nogal nauw) maakt dat het water in het beslag gaat koken. Binnen een paar seconden ontstaat een laagje stoom aan de buitenkant waardoor er geen olie wordt opgenomen in het beslag, maar er wel water kan ontsnappen. De bubbeltjes die u ziet opstijgen zijn waterdruppels die in de vorm van stoom opstijgen. Dat gaat door totdat al het water is verdwenen. Daarnaast ontstaan door de warmte allerlei chemische processen (maillardreacties) in de suikers en eiwitten waardoor de bruine korst ontstaat en aroma's worden gevormd."
Voor wie nog gaat bakken: doe er je voordeel mee.


‘Suiker zorgt voor tekort aan energie’

Een nieuwe wetenschappelijke veronderstelling is dat de consumptie van suiker weliswaar zorgt voor een (te) grote inname van energie, maar dat het ook verantwoordelijke is voor een tekort aan energie. Dat tekort doet zich dan voor op het niveau van afzonderlijke cellen: het vrijmaken van energie zou daar verstoord raken. Met mogelijk obesitas als gevolg.


Lees verder


Verkeerde hygiëne kan dodelijk zijn

In de keuken hygiënisch te werk gaan is belangrijk - dat kan je een voedselvergiftiging besparen. Maar de neiging om ‘alle bacteriën te doden’ kan gevaarlijk uitpakken. Deze waarschuwing werd onlangs geuit voor zowel consumenten als voor de voedingsmiddelenindustrie. Volgens het AMC zullen er anders doden vallen.


Lees verder


Ondertussen zijn in veel kassen alweer de jonge plantjes neergezet die ons straks gaan voorzien van groene, rode of andersgekleurde paprika's.

jong paprikagewas


 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter