We eten gezonder - Nieuwsbrief Alles over Voeding 16-11

headerbeeld nwsbr2016
Voedingsnieuws van 16 april 2024   
 

Gestaag eten we gezonder

Gestaag eten we met z’n alles iets gezonder. Dat is goed om te horen, tussen alle ellende door over obesitas en diabetes, een dreigende melkplas, boze witte mannen, populisten en dictators. En temidden van de consumptiedrang die uitgaat van ‘black friday’ en ‘cyber monday’.
gezond etenDe ’epidemie’ van obesitas lijkt, althans in Nederland, tot stilstand gekomen; daartegenover staat helaas ook obsessieve afkeer van overgewicht die ontaardt in dodelijke anorexia. Maar heel langzaam nemen de hoeveelheden ‘onzichtbaar’ zout en suiker in onze voeding af, kopen we iets meer bio en duurzaam en ziet de overheid hier economische groeikansen in. Albert Heijn laat iets meer zien over de herkomst van varkensvlees en Amsterdam gaat snoep en suikerdrankjes weren bij evenementen voor kinderen. Bovendien lijkt er een fors offensief te zijn ingezet om iedereen ervan te overtuigen dat suikerziekte (diabetes type 2) bijna altijd te voorkomen is door gewoon gezond te gaan leven.

Dier- en milieuvriendelijk

Dier- en milieuvriendelijke producten worden steeds iets vaker gekocht. Vorig jaar waren deze producten goed voor een marktaandeel van 8%. Het zijn vooral de supermarkten die met hun aanbod de verkoop hiervan kunnen stimuleren, maar ook de overheid wil hier werk van maken. Letterlijk dan: want deze groeiende sectoren kunnen zorgen voor extra werkgelegenheid en winst. De ambitie van deze regering is ‘wereldwijd de onbetwiste koploper zijn in gezonde en duurzame voeding’ - over vijf of tien jaar moet het al zo ver zijn.
Om deze ambitie kracht bij te zetten, komt er op 26 januari 2017 een ‘Voedseltop’, met drie ministers en het bedrijfsleven. Voor zover een gewone burger iets zal merken van deze ambitie, zal dat niet gezonder, beter of lekkerder voedsel op zijn bordje zijn, maar misschien iets meer geld in de portemonee. Ook fijn.

De heilige keuzevrijheid

Het is natuurlijk goed dat de overheid oog heeft voor de voedselvoorziening in eigen land en wereldwijd. Ook goed dat de aandacht vooral gericht is op verbetering van het productaanbod. Maar gezondheidswinst zou veel sneller, makkelijker en efficiënter behaald kunnen worden als de overheid eens flink de bezem zou halen door ‘de onderkant van de markt’. Dus het aan zou durven om evident ongezonde rommelproducten, met te veel zoet, zout of vet, van de markt te weren. De huidige regering zegt echter de ‘keuzevrijheid van consumenten’ niet te willen beknotten. Wie goed oplet, zal merken dat het niet zozeer de ‘vrijheid van consumenten’ is die deze regering wil beschermen, maar dat vooral de vrijheid van commercie centraal staat. De vrijheid om ergens geld aan te kunnen verdienen - dát is voor deze regering heilig.

Einde aan kindermarketing

kindermarketingDe gemeente Amsterdam neemt nu zijn eigen verantwoordelijkheid bij de bescherming van de gezondheid van zijn inwoners. Als eerste stap mag er op sportevenementen voor kinderen geen reclame meer worden gemaakt voor ongezonde voeding, waarbij dan vooral te denken aan (te) vette en zoete snacks en drankjes. De gemeente beseft kennelijk dat zo’n grote schoonmaak niet zo makkelijk zal zijn, want het streven is om de ongewenste kindermarketing uiterlijk in 2020 te hebben uitgebannen

Langzaam gezonder

Vrijwel overal om ons heen worden we verleid om iets te snacken. Het blijkt lastig om deze verlokkingen te weerstaan, wat ook wel 'de obesogene samenleving' wordt genoemd. Al jaren dringt de overheid er op aan om voeding iets minder zout, zoet of vet te maken. Langzamerhand lukt dat, stapje voor stapje. Een interessant zijstapje hierbij is dat het platform Nederland Voedselland heeft bijgehouden wat er de afgelopen maand in de media allemaal is gemeld over suiker.
Wie er niet zeker van is dat zo’n overzicht compleet en gevarieerd genoeg is, kan altijd te rade gaan bij Foodwatch. Deze vrij agressieve voedselwaakhond vindt bijvoorbeeld dat de overheid inzake het terugdringen van suiker gewoon ‘zwicht voor de voedingsindustrie’.


Serieus onderzoek naar de effecten van tarwe

broodBrood is al eeuwenlang basisvoedsel in heel veel landen en werelddelen, maar de afgelopen jaren werd beweerd dat brood van tarwe ongezond is. Je zou er een ‘broodbuik’ van krijgen. Voor veel mensen was dit een reden om sterk te minderen met brood of er zelfs helemaal mee te stoppen. Althans, met brood uit tarwe.
Deze ontwikkeling heeft er nu toe geleid dat er serieus onderzoek komt naar de (on)gezondheid van tarwebrood. Het onderzoek wordt geleid vanuit de Universiteit Maastricht. Ook Wageningen Unversiteit doet mee, net als het Bakkerij Centrum. Het onderzoek gaat circa drie jaar duren en op zijn vroegst over een jaar kunnen er eerste resultaten zijn.


 

Afkicken van diabetes bespaart € 2,7 miljard

Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie LUMCVier op de tien personen met diabetes (type 2) kunnen afkicken van die aandoening door gezonder te gaan eten en meer te bewegen. Dat kan de samenleving 2,7 miljard euro aan zorgkosten besparen. Aldus meldt internist Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, aan de NOS.


Lees verder


 

Vetzucht zit ook in je darmbacteriën

Een curieus experiment: een groep muizen kreeg darmbacteriën toegediend van te dikke kinderen of van kinderen met gezond gewicht. Na een tijdje werden de muizen met de bacteriedonatie van de te dikke kinderen zelf ook dik. Dat was niet het geval bij de muizen die darmbacteriën kregen van de gewone kinderen. Aldus meldt het wetenschappeijke tijdschrift Nature.


Lees verder


 

Zwanger? Dan geen drupje drank!

zwanger en drankDat alcohol tijdens de zwangerschap slecht is voor het ongeboren kind, weet elke (aanstaande) moeder. Maar het is nog veel erger, zeggen vroedvrouwen en verloskundigen: ook één half wijntje kan al veel schade aanrichten. Een kindje kan daardoor levenslang geheugenproblemen krijgen, of slechtlerend zijn.


Lees verder



kijktip

 

Kijktips voor de komende week:

Bulgaarse yoghurt uit België - Aflevering van 'Koken met Van Boven'. ma. 28 nov. 20:25 uur, NPO 2.
Gezond oud worden  - Aflevering van 'Hoe word ik 100?' Over voeding en gedrag. wo.30 nov. 21:30 uur, NPO 2.
De kosten van alcohol, 1 - Wat mag een fles wijn kosten? 'De Rekenkamer'. do. 1 dec. 20:30 uur, NPO 3.
De kosten van alcohol, 2 - 'The truth about alcohol', over kosten, risico's en gezondheid. do. 1 dec. 22:05 uur, Canvas (België 2).

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter