Nieuwsbrief Alles over Voeding 16-6

header-nieuwswsbrief
Voedingsnieuws van 19 april 2024   
 

 

Vers fruit, Hollandse Nieuwe, geen zorgen

fruit marktEindelijk zomer. De nattigheid wint het nog vaak van de zonnige warmte, maar de natuur heeft weer haar volle rijkdom voor ons in petto: een overvloed aan vers fruit, zachtzilte Hollandse Nieuwe en volop bloemen in de tuin. Jammer dat ‘code oranje’ eerder geldt op de weerkaart dan op de internationale voetbalvelden, en teleurstellend dat de Britten niet meer onze beste buren willen zijn. Maar dat zijn zaken die voor onze dagelijkse boodschappen geen bal uitmaken.

Dagelijkse boodschappen

Heel Nederland mag zich, net als alle landen om ons heen, gelukkig prijzen dat het doen van de dagelijkse boodschappen nooit enig probleem hoeft te zijn. Elke dag is álles te koop, en anders is er altijd een goed alternatief. Bovendien kan dit zonder zorgen over de veiligheid of gezondheid, want alles wat er te koop is, is prima te eten. Hier geen angst voor bedorven vlees, groente met gif of schadelijke drank.

Is alles gezond? Mja

Is alles dan gezond? Ja, althans, bijna niks wat je in de winkel kunt kopen is echt ongezond. Ongezond is het wel als je, in plaats van avondeten, bijvoorbeeld een hele familiezak chips of andere kruidige knispers naar binnen werkt. Of als je veelvuldig genoegen neemt met een kant-en-klare pizza uit de magnetron of een snackmaaltje bij de burgerboer. Dat is ongezond eten – waarbij ‘eten’ niet zozeer duidt op het voedsel zelf, maar vooral op de keuzes die je maakt.

Liefst weinig bewerkt

‘Eet onbewerkt voedsel’ is een oproep die uit steeds meer kelen klinkt, en niet louter van vage foodie-goeroes, maar steeds vaker ook van wetenschappers van naam en faam. ‘Onbewerkt’ betekent dan niet direct dat er niks meer gekookt, gerookt, gebakken of gestoofd mag worden – voor vlees en harde groentes is dat onontbeerlijk. Het betekent alleen dat je liefst louter kiest voor voedsel dat nog herkenbaar afkomstig is uit de stal, van een boom of struik of uit de grond – en dus niet uit een fabriek.

Zelf smoothies maken

Kiezen voor ‘onbewerkt’ betekent bijvoorbeeld ook dat je ‘gezonde vruchtensappen’ vaker laat staan omdat je weet dat er enorm veel suiker in zit. Als goed alternatief ga je naar de groentekramen op de markt. Daar kun je zien wat er te koop is, en ruiken, en ‘kijken met je handen’. Een gulle groenteman laat je ook proeven. Dat lukt allemaal niet bij bewerkt en verpakt spul.

Sla ruim in op de markt. Prachtige perziken, glanzende appels, oranje mago’s of zwarte avocado’s. Of licht gebutste perziken, ingedeukte mango’s, appels met plekjes of kromme komkommers; al die kneusjes zijn, mits nog vers, perfect om lekkere smoothies van te maken. Zoet zijn ze wel, ja, met suikers. Maar ook met vezels en vitaminen, en met liefde gemaakt.

Vezels

Onderschat de vezels in voeding niet. Sommige daarvan poep je gewoon weer uit. Maar die vezels hebben dan wel bijgedragen aan 'een goede stoelgang'. Bekend is al lang dat vezels een ‘gevoel van verzadiging’ geven. Hoe sterk dat werkt, ontdekten Wageningse onderzoekers  onlangs. Zij toonden aan dat een dikke, vezelrijke smoothie met slechts 100 kcal een voller gevoel geeft dan een dunne, vezelarme smoothie met 500kcal. Voor wie wil afvallen is dit snel verdiend!


Gaan we weer normaal doen?

De trend om sterk bewerkte producten niet meer zo vaak te kopen, lijkt vrij breed door te zetten. Steeds meer consumenten gaan ’terug naar normaal’, en kiezen vaker voor basisproducten zoals verse groenten en fruit, onbewerkt vers vlees, eenvoudige echte noten en gewone witte yoghurt.
Ook brood keert weer terug. Dat je een dikke buik zou krijgen van brood is op zijn best een halve waarheid; dik wordt je alleen van véél brood eten, vooral als dat niet-volkoren is.

foodtruckDe ‘normaal-trend’ lijkt ook te betekenen dat het ‘alternatieve eten’ wat in de verdrukking komt. In dit geval het eten bij food-trucks: de oude, maar keurig opgelapte bestelauto’s die zijn omgebouwd tot mobiele keuken en die allerhande specialiteiten uitventen. Kennelijk zijn er nu iets te veel van zulke trucks in het hele land, of ze komen te vaak tevoorschijn. Het Amsterdamse Food Festival dacht dat met Pasen dit jaar een extra food-festival wel een goed idee zou zijn. Dat viel zwaar tegen - de organisatie is failliet.
De komende weken en maanden zijn er in het hele land nog tal van foodfestivals; zie dit overzicht. Een vrolijke bedoening is het meestal.


Groente mogelijk iets duurder

hagel kassenHet hoeft geen verbazing te wekken als komende week aardbeien en sommige groenten iets duurder worden. Oorzaak kan het relatief slechte weer zijn. Het is de afgelopen weken vaak nogal bewolkt geweest. Ronduit zwaar weer, met heftige hagelbuien, was het in het oosten van Brabant en het noordelijke deel van Limburg, plekken waar vrij veel kassen staan. Door dit minder fraaie weer groeien groentes minder snel; een iets lagere aanvoer via veilingen kan direct doorwerken in hogere prijzen.

 


Kwekers werken aan ‘natuurlijke krachtvoeding’

WatVersInhoudtGroenten en fruit bevatten van nature veel nuttige stoffen, zoals vitamines. Sommige gewassen of rassen hebben daar extra veel van. Een groep kwekers wil hierop gaan veredelen. Doel is een assortiment natuurlijk krachtvoeding  die bovendien erg goed maakt. De verzamelnaam wordt ‘Vers+’.


Lees verder

Veel te dik en toch ondervoed, het kan

ondervoeding sun movementTerwijl honger nog altijd voor honderden miljoenen mensen de realiteit is, en obesitas bij andere miljoenen hun gezondheid ondermijnt, is er nu iets nieuws: obees én ondervoed tegelijk. Dat komt steeds meer voor. Zulke mensen proppen zich vol met rotzooi, maar komen echte voedingsstoffen te kort. Er is sprake van kwalitatieve ondervoeding.


Lees verder

Koffie is best gezond, mits gefilterd

kopje koffieIs koffie nou goed of slecht voor  hart en bloedvaten? Dat hangt af van het soort koffie.
• Gezond is filterkoffie, ook van koffie-pads.
• Ongezond is ongefilterde koffie; dus bijvoorbeeld espresso uit versgemalen bonen, Turkse koffie of koffie uit een cafetière of een doordrukpot.


Lees verder



kijktip-hoogKijktips voor de komende week:


Rode wijn
- 'Broodje Gezond' over rode wijn' is dat nou gezond of niet?  di. 28 juni, 21:15 uur, NPO 3.

Kroepoek - Keuringsdienst van Waarde over kroepoek, een raar goedje. do. 30 juni, 20:30 uur, NPO 3.

Naar buiten - Pak de fiets, rij stad of dorp uit, en geniet van de bloeiende bermen en ruisende bossen. Kijk lekker rond, kan moment van de dag, zolang de zon schijnt.

 
AllesOverVoeding.nl | Contact | Mail | Twitter