broccoli-rood
karnemelk is gezond

Van groente krijg je nooit genoeg

Groenten zijn meestal groen, en voor veel kinderen is dat het signaal om te denken: 'vies'. Dat is jammer, en lastig. Want in groenten zitten veel vitaminen en andere nuttige stoffen. Sterker nog: zonder groente kun je nauwelijks gezond eten.

slaGroente bevat bijna alles wat de natuur te bieden heeft: vitaminen, mineralen, spore-elementen, koolhydraten en kleine beetje eiwit en vet. Planten maken dit allemaal zelf, uit voedingsstoffen en ingevangen zonlicht.

Gemakshalve onderscheiden we hier drie soorten groenten:
- bladgroente (zacht en groen)
- harde groente (hard en vaak wat bleek)
- vruchtgroente (vrij zacht en gekleurd)

Bladgroente

Voorbeeld: sla, andijvie, spinazie, paksoi, boerenkool.
Bladgroente is groente waarbij alleen het verse blad wordt gegeten. Dus niet de vruchten of de wortel en meestal ook niet de stengel. Bladgroenten eet je meestal vers en rauw (sla). In die vorm zijn ze niet lang te bewaren.

Om bladgroenten te bewaren, moet je ze eerst koken, liefst niet te lang, en daarna snel koelen of diepvriezen, of inblikken. Bij spinazie gebeurt dat veel fabrieksmatig. Als het koken niet te lang duurt, en het vriezen snel gebeurt, gaan er weinig vitaminen verloren.

Een heel gevarieerde soort bladgroente is sla. Er bestaan tientallen soorten van. De gewone botersla, ijsbergsla, eikenbladsla en lollo rosso zijn de bekendste. We kunnen in de loop der jaren veel meer of andere soorten sla verwachten. Kijk bijvoorbeeld in de 'keuken' van slaveredelaar Rijk Zwaan.

Harde groente

Kool (Familie Brassica) bestaat in vele soorten: bloemkool, broccoli, koolrabi, koolraap, groene, rode en witte kool, chinese kool, spitskool, spruiten, boerenkool. Voor wie de moeite neemt zich te verdiepen in gerechten gaat er een wereld open. Wat te denken van spruitjes met kaas en gebakken spekjes?

Zuurkool is witte kool die bewerkt is. De kool is gefermenteerd (nuttige bacteriën doen er iets mee, zie ook bij fermentatie), waardoor het voor mensen makkelijker verteerbaar is. Andere harde groenten moeten vaak worden gekookt - daarvan gaan de celwanden van de groente kapot en komen de nuttige inhoudsstoffen vrij in onze maag.

Pure gezondheid

Sommige soorten kool, zeker broccoli, kan kanker helpen voorkómen. De glucosinolaten in de kool zorgen daarvoor. Die stof gaat kapot als de groente wordt gekookt. In dit geval moet de groente dus rauw worden gegeten. Rauw eten is bijna altijd beter dan koken, maar dat vergt wel veel kauwwerk.