broccoli-rood
karnemelk is gezond

Olijfolie uit natuurlijke oerkracht

olijfboomNederland is goed in ‘turbo-productie’. Melkkoeien zijn na zes jaar uitgemolken, kippen zijn al na 16 weken rijp voor de slacht en komkommerplanten worden soms nóg sneller afgedankt. Het kan ook héél anders: in Spanje bijvoorbeeld staan olijfgaarden met bomen die vele honderden jaren oud zijn – mogelijk meer dan duizend jaar. De boeren oogsten daar nog altijd perfecte olijfolie van.

Product van het kalifaat

Sommige olijfbomen zouden zelfs wel 1300 jaar oud zijn. Die werden rond het jaar 700 geplant door de ‘Moren’. Dit waren Noord-Afrikanen die destijds succesvol hun Arabische ‘kalifaat’ uitbreidden tot halverwege Spanje en veel culturele innovaties met zich meebrachten, onder meer in de bouwkunst.

Snel, veel en goedkoop

De zeer oude olijfgaarden worden nu wel in hun bestaan bedreigd door de expansie van grote winkelketens met een focus op ‘snel, veel en goedkoop’. Een Rotterdamse ondernemer wil helpen die bomen te redden. Dat kan wanneer consumenten zo’n boom adopteren, wat toch 100 euro per jaar kost.

Of ‘slechts’ 627 jaar oud?

Overigens bestaat er gerede twijfel over de ouderdom van de bomen. Wetenschappelijk onderzoek (gewoon: secuur jaarringen tellen) lijkt erop te wijzen dat de oudste olijfboom in Europa ‘slechts’ 627 jaar oud is.